Sıfır açlık hedefi için siyasi irade gerekli

Dünya Haberleri —

  • Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) başkanı Alvaro Lario, dünyada sıfır açlık hedefi için daha güçlü bir siyasi irade ve daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi. 

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) son Dünya'da Gıda Güvensizliği ve Beslenme Durumu raporuna göre, dünyada 800 milyondan fazla insan 2022 yılında açlık çekti. 3.1 milyar kişi de 2021 yılında sağlıklı beslenemedi.

Açlığa karşı savaşı tarıma yatırım kazandırır

IFAD başkanı, BM raporunda ortaya konan verileri “açlıkla mücadele için bir harekete geçme çağrısı” olarak nitelendirerek, kırsal kalkınma ve küçük ölçekli tarıma yapılacak büyük yatırımların açlığa karşı savaşı kazandıracağını söyledi. 

IPS ajansına bir röportaj veren Lario, her yıl açlık ve gıda güvenliği konusundaki rakamların dünyaya “kara bir gerçeği” hatırlattığını vurgularak “Hedeflerimize ulaşamamakla kalmıyor, daha da uzaklaşıyoruz" dedi.

Açlığı sona erdirmek mümkün

2030 yılına kadar dünyada açlığın sıfıra indirilmesi hedefleri konusunda konuşan Lario, dünyada yeterli gıdanın bulunduğunu belirterek “Eşitsizliklerin arttığı bir bolluk dünyasında, sıfır açlık sahip olunması gereken tek hedeftir. Açlığı sona erdirmek mümkündür. Bu bir siyasi irade, yeterli yatırım ve politika meselesidir" vurgusunda bulundu. 

Lario, Afrika'da çatışmalar, yoksulluk, altyapı ve enerjiye erişim eksikliği ile eğitim ve mesleki eğitime yetersiz erişimin yüksek nüfus artışıyla birleşerek gıda güvenliği sorununu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Lario, ancak bu durumun açlığın üstesinden gelinemeyeceği anlamına gelmediğini, Afrika kıtasının toprak, doğal kaynaklar ve genç ve dinamik bir nüfusa sahip olma da dahil olmak üzere gıda güvenliğini artıracak pek çok avantaja sahip olduğunu söyledi.

Silah yerine tarıma fon

Lavrio, açlık ve yetersiz beslenmeye karşı savaşı kazanmak için gıda güvenliğinden çok savaşı finanse etmek için para harcayan ülkelerin politikalarını değiştirmeleri gerektiğini de söyledi. 

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan küresel askeri harcamalara ilişkin  verilere göre, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ve Doğu Asya'daki gerilim, küresel askeri harcamaları 2022 yılında reel olarak yüzde 3,7 arttırarak 2 milyar 240 milyon ABD doları gibi rekor bir seviyeye ulaşmasına neden oldu.

Açlık, göç ve çatışmaları körüklüyor

"Hükümetlerin açlık ve yoksulluğun çatışmaları, göçü ve nihayetinde istikrarsızlığı körüklediğini anlaması gerekiyor" diyen Lario, Ukrayna savaşı ve pek çok ülkenin gıda ithalatına olan bağımlılığının, gıda egemenliği ve gıda güvenliğinin ulusal güvenlik için öneminin fark edilmesine yol açtığını belirtti.

Lario, "Açlığa karşı savaşı kazanmak için kırsal kalkınma ve küçük ölçekli tarıma yaptığımız yatırımları büyük ölçüde arttırmamız gerekiyor" dedi.

Lario, tarıma yapılan yatırımın yoksulluğu azaltmada diğer sektörlere yapılan yatırımdan üç kat daha etkili olduğuna inanıyor. Tarım birçok Afrika ekonomisinin bel kemiği olmaya devam ediyor.

IFAD, sürdürülebilir, adil ve dirençli gıda sistemleri oluşturmak için 2030 yılına kadar yıllık 400 milyar ABD dolarına ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor.

Harcanan her dolar 10 dolar tasarruf sağlayacak

"Açlığın ve kırsal yoksulluğun temel nedenleriyle mücadele etmemiz gerekiyor" diyen Lario, "Eylemsizlik pahalıya mal olacaktır. Şimdi harcanan her 1 ABD doları, gelecekte acil yardımda 10 ABD doları tasarruf sağlar."

SOFI raporunu yorumlayan Food Tank Başkanı Danielle Nierenberg, dünya liderlerinin daha iyi gıda ve beslenme güvenliği yaratma konusunda dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın ihtiyaçlarına öncelik vermekte başarısız olduklarını söyledi. IPS'e açıklamalarda bulunan Nierenberg, "Eğer en çok ihtiyacı olanları korumaz ve beslemezsek, kendimizi felakete hazırlamış oluruz" dedi.

Küresel yardım kuruluşu Oxfam ise hükümetlerin bolluk içindeki bir dünyada milyarlarca insanın aç kalmasına seyirci kalmasının affedilemez olduğunu söyledi.

Kadın çiftçilere destek çağrısı

Oxfam Uluslararası Gıda Politikaları Lideri Hanna Saarinen yaptığı açıklamada, "Dünyadaki açlığı sona erdirecek çözümler mevcut, ancak bunlar cesur ve birleşik bir siyasi eylemi gerekli kılıyor” dedi. Saarinen, hükümetleri küçük ölçekli gıda üreticilerini desteklemeye ve özellikle küresel açlıkla mücadelede kilit öneme sahip kadın çiftçilerin haklarını teşvik etmeye çağırdı.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.