Şık: O savcılara hesabı sorulacak

  • TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, gazetecilerin gizli tanık beyanları ve soyut iddialarla tutuklandığını; karşısındaki insanları düşmanlaştıran bir mantıkla soruşturma evrakı imzalayan savcılara hesap sorulacağını söyledi. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 6 Kürt gazetecinin tutuklanmasına ilişkin hazırladığı “Gazetecilik Yine Suçlama Konusu” başlıklı raporu, Amed Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda açıkladı. Basın toplantısına TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Dicle Fırat Gazeteciler (DFG) Derneği Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, tutuklanan gazetecilerin avukatı Resul Temur ile Baro Yönetim Kurulu Üyesi Mehdi Özdemir katıldı. 

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, gazetecilerin tutuklanmasına dair rapor hazırladıkları rapora değinerek, “Arkadaşlarımızın tutuklanma gerekçesi malum. İktidar yanlısı olmayan, hakikatin peşinden koşan herkes gibi hedef oldular. Türkiye buna çok alışık. Bölgede Kürt basınında çalışan arkadaşlar buna daha fazla tanık. Eskiden bombayla, katliamla olan baskı, son yıllarda tutuklamalarla oldu. Son yılların en büyük gazetecilik baskısı olarak gördüğümüz bu davada; çok sayıda arkadaşımız tutuklandı. Kısa vadede bu yargılamada bir sonuç beklemiyorum” dedi. 

Türkiye’nin bir kanun devleti bile olmadığına vurgu yapan Şık, “Kürt ve muhalif olunca daha fazla hedef olursunuz. Buradan da bir eleştiride bulunmak istiyorum; ulusal basında çalışanlara, haber için olmazsa da en azından dayanışma için burada olmaları lazım. Arkadaşlarımızın haklılığı ve suçsuzluğuna dair herhangi bir kaygı taşımıyorum” şeklinde konuştu. 

Gazetecilerin gizli tanık beyanları ve soyut iddialarla tutuklandığına dikkat çeken Şık, ayrıca gazetecilerin tutuklanmasına dair soruşturma savcısıyla görüşmek istediğini, ancak savcının farklı gerekçelerle kendisiyle görüşmediğini aktardı. Şık, “Karşısındaki insanları düşmanlaştıran bir mantıkla soruşturma evrakı imzalanmış. O savcılara bunun da hesabının sorulacağını söylüyorum. Bu dönemin soruşturulacağı, tarafsız bağımsız ve evrensel hukuk kurallarını temel alan savcılar gereken cezayı verecektir” ifadelerini kullandı. 

Avukat Resul Temur ise gazetecilere sorulan soruların basın hürriyetini ilgilendiren sorular olduğunu, ancak gazetecilere sorulan soru ve gösterilen fotoğrafların avukatlara gösterilmediğini aktardı. Temur, “İnanıyoruz ki ilk etapta dava açılınca, tutuklanma gerekçesi boşa düşecektir. Soruşturma savcısının İzmir’e nakli sırasında Diyarbakır’ın değil, Bismil savcısı olduğu ortaya çıktı. Bu savcı geçici yetki ile mi buraya geldi? Bunu bilmiyoruz. Biliyoruz ki bir savcı geçici görev için ya kendi istemiyle geçici görevlendirme, ya görev zorunluluğu ya da disiplin soruşturması varsa başka yere görevlendirilebilir. Savcının hangi gerekçeyle dâhil olduğunu bilmiyoruz. Bu durum, soruşturmanın hukuki değil, siyasi olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.