Şili yanıyor

Dünya Haberleri —

Şili/Foto:AFP

Şili/Foto:AFP

  • Şili'nin Valparaíso bölgesinde çıkan orman yangınları sonucu en az 99 kişi yaşamını yitirdi. Bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Şili’de El Nino fırtınasının sebep olduğu aşırı hava olayları sebebi ile 92 ayrı noktada başlayan orman yangınlarında 99’dan fazla kişi öldü. Onlarca noktada devam eden yangınlar kasaba ve köyleri küle çevirdi. Ölü sayısının artmasından endişe edilen Şili'de olağanüstü hal ilan edildi. Santiago hükümeti orman yangınlarında yüzlerce evin küle döndüğünü açıklayarak, binlerce kişiden evlerini boşaltması istedi.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, televizyonlarda canlı yayınlanan konuşmasında, itfaiye erlerinin ulaşmakta zorlandığı Valparaiso bölgesinde dört büyük yangının devam ettiğini, bu nedenle ölü sayısının daha da artabileceğini söyledi. Boric, "Size tahliye etmeniz söylenirse bunu yapın. Yangınlar hızla ilerliyor ve iklim koşulları da kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Yüksek sıcaklıklar ve güçlü rüzgarlar var. Nem oranı da düşük." diye konuştu.

92 ayrı noktada başladı

Şili İçişleri Bakanı Carolina Toha, yaptığı açıklamada, sıcaklıkların bu hafta alışılmadık derecede yüksek olduğu ülkenin merkez ve güney bölgelerinde 92 noktada yangın çıktığını söyledi. Bakan Carolina Toha, itfaiyecilerin yaklaşık 40 yangını kontrol altına aldığını, 29 orman yangıyla ise mücadeleyi sürdürdüğünü kaydetti. Hava destekli orman söndürme faaliyetleri sürerken araçların ulaşamadığı noktalara havadan müdahale ediliyor. 

İçişleri Bakanı Toha, Valparaiso'ya üç barınak kurulduğunu belirtti ve alevlerle mücadele için de bölgeye 19 helikopter ile 450 itfaiye erinin getirildiğini söyledi. Büyük Okyanus’tan esen ”El Niño" olarak adlandırılan hava durumu bu yıl Güney Amerika'nın batısında kuraklıklara ve normalden daha yüksek sıcaklıklara neden olarak orman yangını riskini arttırdı. Ocak ayında Kolombiya'da 17 bin hektar ormanlık alan, birkaç hafta süren kuru havanın ardından çıkan yangınlarla yok oldu. SANTİAGO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.