Şimdi kırdık, daha da kıracağız

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan

  •  Yeni dönem gerillacılığının önemli bir düzey yakaladığı bu yılki savaşın ortaya çıkardığı tecrübeler üzerinden yenilenmeyi sürdüreceklerini belirten Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan, laf olsun diye değil, savaş meydanında ve elleri taşın altındayken konuştuğunu vurgulayarak, ”Biz şimdi kırdık; bundan sonra daha da kıracağız. Bu düşmanı yeneceğiz” dedi. 

Yoğun teknik, hava kuvvetlerinin yoğunluğu ve tüm savaş unsurlarının kullanılmasının yanı sıra devşirilen KDP desteğine kimyasal silah da eklenmesine rağmen direnişin devam ettiğini belirten Karayılan, son kullandıkları kimyasala karşı da artık tedbir geliştirmeye başladıklarını söyledi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, PKK’nin kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Stêrk TV’nin Özel Program’ında soruları yanıtladı. 2021’de yeniden yapılanma alanındaki hazırlıklar kapsamında küçük birimlerle büyük güçlere karşı savaşabilecek uzman-profesyonel askeri performansı yakalama, yine yer altı, yer üstü ve havadan savaşın türlü yöntemlerle yürütülmesi temelindeki yeni taktik çıkışların hepsinin, bir emek ve tecrübe temelinde oluştuğunu belirten Karayılan, ”Gerilla olarak 38 yıllık, Parti olarak 43 yıllık bir tecrübe vardır. Taktik yenilenmenin yanı sıra yeni savaş yöntemleri ve Apocu fedai ruhla birlikte hiç kimsenin beklemediği büyük sonuçlar ortaya çıkardı. Başta Şoreş Beytüşşebap öncülüğünde gelişen Garê direnişi; ardından Serhat Giravî ve Sarya yoldaşların öncülüğündeki Mamreşo direnişi; sonrasında Rêber ve Hêjar yoldaşların öncülüğünde hem yer üstünde hem de tünellerde gelişen Zendûra direnişi; sonrasında Botan ve Zinarîn yoldaşlar öncülüğünde gelişen Girê Sor direnişi ve en son olarak Cumali ve Çavrê yoldaşlar öncülüğünde Werxelê yamaçlarında gelişen direniş gerçekten sıradan değildir. Düşman bu direniş sürecinde yeni şeylerle karşı karşıya kaldı. Onun için şaşırdı. Evdeki hesabı çarşıya uymadı. Bunun için bir iç savaş çıkarmak amacıyla KDP’yi devreye koymak istedi; bu çerçevede bazı olaylar yaşandı. Yine çok çeşitli yöntemleri uygulayarak sonuç almak istediler ama bunların hiçbiri sonuç almadı. Doğrusu yeni taktik yöntem ve fedai duruşa dayalı doğru öncülük, bu dönemde belli bir düzeyde gelişti. Özellikle en son Botan Başkale ve Zinarîn arkadaşların öncülüğünde bir tepede düşmana karşı 77 gün boyunca sürdürülen direnişin değerlendirilebilecek bir çok yanı vardır. Derslerle doludur. Tabi bu, gerilla mücadelesi ve direniş ruhunda bir düzeyi ifade etmektedir. Bu dönem, yeni bir dönemdir” dedi.

Werxelê direnişindeki 135 gün

Ardından gelişen Werxelê direnişinin tarih yazdığını kaydeden Krayılan, şunları paylaştı: ”Başlangıçta Werxelê’de yüksek sayıda bir arkadaş grubu vardı. Bu arkadaşlar bir süre orada savaş yürüttükten sonra Karargah müdahale etti ve bu sayının çok olduğunu belirterek, sayıyı azaltmalarını söyledi. Arkadaşlar sayıyı azalttı ve hemen hemen yarıya indirdi ve bu temelde 120. güne kadar direnişi devam ettirdi. Bu arkadaşlar sürekli dışarıya çıkıyor, düşmana vuruyor, düşman üzerindeki silahlara ve tonla patlayıcıya el koyup içeriye getiriyordu. Sonrasında tabii ki düşmana karşı kullanıyorlardı. Düşmançeşitli kimyasal silahlar kullanıyordu. Nasıl tedbirlerinin olduğunu belirtmeme gerek yok fakat sonrasında düşman, farklı bir ülkeden yeni bir çeşit kimyasal silah getirip kullandı. O silahı kullandıktan sonra Cumali ve Çavrê yoldaşlar da dahil toplam 10 arkadaş şehit düştü.

Peki geri kalan arkadaşlar ne yaptılar? ‘Bize takviye gönderin, devam edelim’ dediler. Özellikle erzak, vb. sorunları olduğu için o tür şeyler istediler. Arkadaşlarla bağlantı vardı. Bu arkadaşlar, ‘komutanlarımız, arkadaşlarımız şehit düştü; biz de çıkalım gidelim’ demedi. Devam etmek istediler. Arkadaşlar da takviye etmek istedi; velhasıl olmadı ama 15 gün de bu arkadaşlar direndi ve toplam 135 gün direniş sürdü. Sonra oranın karargahı müdahale etti ve ‘orası rolünü oynadı, oradan çekilin’ diye talimat verdi. Yani o zamana kadar da oradan çıkma imkanı zaten vardı ama oradaki arkadaşlar o talimattan sonra çıktı. Yine bazı arkadaşlar zarar gördül ama arkadaşlar sağlam bir şekilde çıktı. Burada böyle bir kararlılık ve bir ruh vardır. Kararlı bir duruş vardır. Bu nasıl izah edilebilir; bilemiyorum. Ne kadar izah etsek de eksik kalacaktır.

Cumali arkadaş Çorum’da büyüyen bir arkadaştı. Üniversite okumuştu. Bilinçli bir insandı. Mesela şimdi bazı yazıları var; insan onun ne kadar derin bir kişi olduğunu görebiliyor. Entelektüeldi. 19 yıldır bu çalışmalar içerisindeydi. Özel Kuvvetler üyesiydi, yani fedaiydi. Avaşîn’de gelişen direnişin tamamında rolü vardı. Sonrasında Werxelê’de gelişen direnişe bizzat öncülük yaptı ve yürüttü. Şehit düşmeden önce Karargah’taki arkadaşlar Cumali arkadaşla konuşuyor; ‘durumunuz nedir; inisiyatif sizindir; isterseniz pozisyon değiştirin; geri çekilin’ diyor. Cumali arkadaş ise ‘hayır, biz Türk devletini burada kafese koymuşuz, bırakmayız; onları burada yeneceğiz’ diyor. Bu kararlılıkla kendisini ve yoldaşlarını yetiştiriyor. Çok büyük bir ruh ve çok güzel bir duruş temelinde oradaki yiğitlik yaşanıyor. Bu biçimde direniş yürüyor.

PKK kolay lokma değil

Çok büyük zorluklar ve zahmet altında, büyük emeklerle orada yıllarca hazırlık yapıldı. Bu temelde düşman PKK’nin kolay lokma olmadığını bir kez daha öğrenmiş oldu. Yani öyle PKK’lilerin olduğu bir yere hemen gelip girmek kolay değil. PKK’nin bir mevziisini almak için en az bir yıl gerekiyor. Hangi silahları kullanırlarsa kullansınlar. Kaldı ki zaten bu savaş sürecinde her türlü silahı kullandılar. En savaşçı güçlerini getirdiler. Onlar yapamadılar, gittiler çeteleri getirdiler. Kürt çeteler yoluyla sonuç almak istediler. En tecrübeli köpeklerini getirdiler ve kafalarına kamera takarak sonuç almak istediler. Her yöntemi denediler ama yapamadılar. Biz arkadaşları çektik ama ona rağmen bir aya yakın süre orada boş yerle savaştılar.”

Bu düşmanı yeneceğiz

Bu savaştıkları yerlerde öyle büyük kayıplar vermediklerini; mesela Werxelê’de 120. güne kadar bir gerillanın şehit düştüğünü ama Türk ordusunun çok fazlakayıp verdiğini söyleyen Karayılan, ”Bunun için biz savaşacağız; buna gücümüz vardır. Biz bu düşmanı yenebiliriz. Biz Zagros-Behdînan-Botan bölgesinde bu düşmanı yeneceğiz. Biz laf olsun diye bunları konuşmuyoruz. Savaş meydanından bunları belirtiyoruz. Elimiz taşın altındayken bunları söylüyoruz. Biz şimdi kırdık; bundan sonra daha da kıracağız. Çünkü çıkarttığımız bazı sonuçlar vardır. Yürüttüğümüz bu direniş bizim için yeniydi. Her yeni yöntem geliştikçe, daha yeni dersler aldık, ne yaparsak nasıl başaracağımızı anladık. Mesela Cumali arkadaşgilin şehit düştüğü yöntemi, bundan sonra düşman defalarca da kullansa, biz kayıp vermeyiz. Onun da tedbirini bulmuş durumdayız. Yani biz kendimiz bazı tedbirler alabiliriz.Kısacası bu yılki savaşın ortaya çıkardığı çok büyük tecrübeler vardır. Şimdi biz bu tecrübeleri tüm yoldaşlarımıza mal etmek istiyoruz. Bunun için gerekli olan faaliyetleri yürütüyoruz ve kendimizi sürekli yeniliyoruz. Öyle ki 2 tane Türk ordusu da gelse yine de yeneceğimizi düşünüyoruz. Kendimize bu kadar güveniyoruz.

Yeni taktik çerçeve yenilmez

Şimdi burada tabi Cumali ve Botan arkadaş gibi kişiliklerin rolü çok büyüktür. Nerede komutan doğru öncülük yapmışsa, arkadaşlarla yoldaşlık ruhunu yürütmüşse, oradaki her arkadaşın bir general olduğunu gördük. Aynen böyledir. Girê Sor’da da böyle oldu, Werxelê’de de böyle oldu, Zendûra’da da böyle oldu. Tabi bunlar uzun süren direnişlerdir. Yani bu bağlılık, bu ruh ve arazide kaybolan, dağılan, derinleşen, yine araziyi genişliğine kullanarak düşmanı atlatan bu yeni taktik çerçeve yenilmez. Mesela şimdi Avaşîn’de yine biz varız. Düşman etkisizdir. Tabi belki bazı yerleri almış olabilirler ama buralarda da yerinden hareket edememektedirler. Yani böyledir; biz arazi hakimiyetini bırakmayız. Bu yeni bir yöntemdir. Belki kimse böyle olacağını ummuyordu ama hakikat bu şekilde ortaya çıktı.”  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.