Şırnak’ta işkenceye tepki

  • Şırnak T Tipi Cezaevi’nde günlerdir devam eden gardiyanların saldırıları, tutsak aileleri tarafından protesto edildi.

 

HDP Şırnak İl Örgütü’nde açıklama yapan ailelere, partililer, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişi katıldı. Aileler adına açıklama metnini okuyan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, gardiyan saldırılarında ağır yaralanan ve Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Mehmet Ali Çevik’in ameliyat için yoğun bakımda bekletildiğini söyledi. Yaşanan saldırıyla insanlık onurunun, insanlık değerlerinin ve hukukun bir kez daha yok sayıldığını dile getiren Salğucak, ”Hapishanelere girişten itibaren çeşitli nedenlerle çıplak arama, kelepçeli muayene, ayakta tekmil ve sayım gibi uygulamalarla birlikte kaba dayak, her türden keyfi muamele ve keyfi disiplin cezaları, hücre cezaları, sürgün ve sevkler yakın tarihte görülmedik boyutlara ulaşmıştır” diye konuştu. 

Cezaevlerinin işkencehaneye dönüştürüldüğünü belirten Salğucak, şöyle devam etti: ”Tutsakları bir kez daha cezalandırılmaya çalışılıyorlar. Ceza infaz memurları ve hapishane idarelerinin olumsuz ve hatta suç teşkil eden tutumlarının önüne geçmek için etkili bir denetim mekanizması oluşturulmalı. Sorumlular hakkında idari ve adli soruşturma yürütülerek cezasızlığın önüne geçilmelidir.”

Salğucak, insanlık onurunu zedeleyen işkence, tümüyle ülke gündeminden kalkana ve bir daha insan haklarını zedeleyen işkence unsuru görünmeyecek hale gelene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Açıklama, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla sona erdi.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.