Sobalara yüzde yüz zam

Toplum/Yaşam Haberleri —

Fahreddin Barut

Fahreddin Barut

  • Yaklaşan soğuk havalarla beraber yoksulluğun daha da hissedildiği ülkede, bazı aileler sobasını bile ikinci el almak zorunda kalıyor. “Bu kış kimse ısınamayacak” diyen soba ustası Fahreddin Barut yaşanan zamlara dikkat çekti.

MEDİNE MAMEDOĞLU/AMED

Yaklaşan soğuk havalarla beraber yoksulluğun daha da hissedildiği ülkede, bazı aileler sobasını bile ikinci el almak zorunda kalıyor. Soba ustası Fahrettin Barut, “İnsanlar bu kış ısınamayacak” diyerek sobada artan fiyatlara dikkat çekti.

Fahreddin Barut, yaklaşık kırk yıldır Amed’in Bağlar ilçesinde bulunan Dörtyol Caddesi’nde soba yapıyor. Bir binanın altında bulunan küçücük dükkanının kendisinin ekmek teknesi olduğunu belirten Barut, satışlarının eskiye oranla düştüğünü söyledi. İnsanların elektrik faturasını ödeyemediği için elektrikli soba yerine odun-kömür sobası tercih ettiğini aktaran Barut, soba fiyatlarının 2022’ye oranla yüzde yüz zamlandığını ifade etti.

 

 

Sobaya yüzde 100 zam

Geçtiğimiz yıl soba borularını 20 TL, bütününü ise 600 ila 700 TL civarında sattıklarını söyleyen Barut, yaşanan krizle bir borunun 50 TL, sobanın ise bin ila 2 bin TL civarında satıldığını dile getirdi. İnsanların sobada da ikinci ele yöneldiğini anlatan Barut, “Fiyatlarımız yüzde yüz arttı. Dükkana gelip eski sobasını yaptıran, sobayı parça parça alan veya ikinci el sobaya yönelen çok fazla insan var. Şimdi insanlar artık soba bile alamıyor” dedi.

 

 

İnsanlar perişan olacak

Krizin en fazla küçük esnafa zarar verdiğini aktaran Barut, “Tanıdığım bazı insanlar var, inanır mısın evlerine ekmek dahi götüremiyorlar. Eskiden hiçbir şey bulamasan bile soğuk havalarda alıyordun sobanı, odununu öyle ısınıyordun. Şimdi ne soba ne odun ne de kömür alınıyor. Odun ve kömür fiyatları da çok arttı. Bu semt yoksul bir semt, havalar daha tam soğumadı ama soğumaya başladığında insanlar perişan olacak. Bu kış kimse ısınamayacak” şeklinde konuştu.

Kendisinin de sobalı evde kaldığını ve kazancının faturalarını dahi karşılayamadığını belirten Barut, “Evim eğer kiralık olsaydı çoktan sokaktaydım” diyerek var olan durumun ciddiyetine dikkat çekti. Zamların durması gerektiğini söyleyen Altun, son olarak şunları söyledi: “Bizim sırtımızdan nereye kadar gidecekler. Bu duruma kimse dur da demiyor. Zengine hiçbir şey olmuyor; daha da zenginleşiyor ama benim, senin gibi insanlar bu şekilde kalmaya devam ediyor. Ben evime odun, başkası soba, bir diğeri de ekmek götürme derdinde.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.