SOHR, Efrîn'deki suçları belgeledi

Dünya Haberleri —

.

.

  • SOHR, Türk devletinin işgali altındaki Efrîn’de işlenen suçlara ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, Türk devleti ve çetelerinin bölge halkına karşı birbirinden farklı birçok suç işlediği kaydedildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR)  raporuna göre işgalci Türk devleti çeteleri Mart ayında, Efrîn’in Mabata, Cindirêsê, Şêrawa ve Raco ilçelerinde 7’si kadın 21 sivil kaçırdı. Kaçırılan 14 kişinin akıbeti bilinmiyor.
SOHR'a göre Efrîn halkına dönük suçlar yalnızca Suriye Milli Ordusu adı altındaki çeteler tarafından değil, sivil kurum ve meclis üyeleri tarafından da işleniyor.
Efrîn’deki kaynakların SOHR’a verdiği bilgilere göre, işgalci Türk devletine bağlı bölge meclislerinin çıkardığı karar kapsamında Şam hükümeti tarafından Efrînli göçmenlere verilen bütün vekalet belgeleri Şam hükümetinin kontrolü altında bulunan bölgelerde durdurulacak.
Bu kararla Efrînli göçmenlerin yakınları, göçmen yakınlarının mülkü üzerinde hiçbir hakka sahip olmayacak ve zorla göç ettirilen göçmenlerin mal ve mülkleri bu meclislerin kontrolünde olacak.

Arazilere el koydular

Ayrıca işgalci Türk devletine bağlı Siqûr Şam çetesi, Efrîn’in Bilbil ilçesine bağlı Kızılbaş köyünde bir yurttaşın 400 den fazla zeytin ağacını kesti.
Diğer taraftan Sultan Murat çetelerine bağlı ekonomi bürosu Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Meydankê bölgesindeki halkın yaklaşık 60 zeytin arazisine el koydu.
Şiyê ilçesinde de Süleyman Şam El Emsat Tugayı da bölge halkına ait birçok tarım arazisine el koydu.
SOHR, raporunda şunları da ifade etti: “Türk devletinin işgali altında bulunan bölgelerde suçların işlenmeye devam ettiği görülüyor. Bu çete gruplarının söz konusu bölgelerde Suriye halkına karşı suçlarının önü alınmazken, çeteler  uluslararası tüm insan haklarını ve ilkelerini ihlal ediyor."

ANF/HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.