Sol Parti'de hüsran: 39 vekile düştü

Dünya Haberleri —

Sol Parti (Die Linke), seçimlerde ağır darbe aldı/ foto: AFP

Sol Parti (Die Linke), seçimlerde ağır darbe aldı/ foto: AFP

  • Seçimlerde beklenmedik bir oy düşüşü yaşayan Sol Parti'nin (Die Linke) parlamentodaki sandalye sayısı ise 69’dan 39’a düştü. Partinin eşbaşkanı Janine Wissler, "sol için ağır bir darbe" ifadelerini kullandı. Dietmar Bartsch ise "Stratejik ve kişisel konular hakkında tabular olmadan tartışılması gerekiyor" dedi. 

 

NİHAL BAYRAM

Almanya’da 26 Eylül’de yapılan seçimlerde Sol Parti (Die Linke) ciddi bir oy kaybına uğradı. Geçici resmi sonuçlara göre; 2017 seçimlerinde 9,2 oy alan Sol Parti 4,3 oy kaybederek yüzde 4.9’a geriledi. Yüzde 5’lik barajın altına düşen Sol Parti, doğrudan üç milletvekilliği kazandığı için yeniden Meclis’e girebilecek. Sol Parti’nin parlamentodaki sandalye sayısı ise 69’dan 39’a düştü.

Gökay yeniden seçildi

Almanya’daki siyasi partiler içinde Sol Parti, seçim listelerinde çok sayıda Kürt adaya da yer vermişti.

Kayserili Kürt bir aileden olan Gökay Akbulut da ikinci kez parlamentoya seçildi. Baden Württemberg eyaletinden 2. sıra adayı olan Akbulut, Heidelberg Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü mezunu.

Sachsen’da 4. sıra adayı olarak yarışan Güney Kürdistanlı Kassem Taher Saleh de Yeşiller’den Parlamento’ya girdi.

Gerekli sonuçlar çıkarılmalı

2005 yılından bu yana Alman Federal Meclisi üyesi olan Sevim Dağdelen bir kez daha seçildi. Sol Parti’nin Nordrhein Westfalen listesinin 3. sırasında yer Dağdelen, "Seçmenlere güvenleri için teşekkür ederim. Genel sonuç üzdü, şimdi bu tarihi sol seçim yenilgisinden gerekli sonuçlar çıkarılmalıdır" açıklamasında bulundu.

Eşbaşkandan istifa çıkışı

Sol Parti’nin kan kaybetmesinde özellikle CDU ve başbakan adayı Armin Laschet’in Sol Parti’yi karalamaya dönük yürüttüğü seçim kampanyasının etkili olduğu ifade ediliyor. Pazar akşamı seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından liderlerin katıldığı TV programında konuşan Sol Parti Eşbaşkanı Susanne Hennig-Wellsow da seçim yenilgisini son haftalardaki seçim kampanyalarına bağladı. Hennig-Wellsow ayrıca baraj altında kalmaları durumunda partideki görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Wissler: Sol için ağır darbe

Sol Parti’nin listebaşı adayları partinin eşbaşkanı Janine Wissler ile Meclis Grubu Eşbaşkanı Dietmar Bartsch da ortak bir açıklama yaparak, seçim sonuçlarından ders çıkarılması çağrısında bulundu. Hessen 1. sıra adayı olan Wissler, sonucun "sol için ağır bir darbe" olduğunu söyledi. "Artık mesele önümüzdeki dört yılı değerlendirmek ve partiyi yeniden düzenlemek olmalı" diyen Wissler "Sol Parti, sosyal adaletin tarafı olduğunu açıkça ortaya koymalıdır" açıklamasında bulundu.

Bartsch: Tabular olmadan tartışmalı

Dietmar Bartsch ise ortaya çıkan yenilgiyi seçim kampanyasına değil partideki çatışmalara bağlayarak, "Stratejik ve kişisel konular hakkında tabular olmadan tartışılması gerekiyor" vurgusunda bulundu.

Parlamentoya girdiler

Seçim yarışını kazananlar arasında; Sol Parti’den: Bernd Riexinder  (Stuttgart), Nicole Gohlke (Münih), Zaklin Nastić (Hamburg), Andrej Hunko (Aachen), Matthias Birkwald (Köln), Katja Kipping (Dresden),  Susanne Hennig-Wellsow (Thüringen) ve Martina Renner bulunuyor.

Yeşiller’den: Agnieszka Brugger (Ravensburg), Ricarda Lang (Backnang-Schwäbisch Gmünd), Jamila Schäfer (Münih), Max Lucks (Bochum), Kathrin Henneberger (Mönchengladbach)

SPD’den: Frank Schwabe (Recklinghausen), Jan Dieren (KrefeldII-WeselII)

Altmış yıl sonra bir ilk

Altmış yıl aradan sonra ilk kez federal parlamento seçimlerine giren Güney Schleswig Seçmenler Birliği (SSW) de parlamentoya bir vekil gönderdi. Schleswig Holstein’dan aday Stefan Seidler meclise girmeyi başardı. Almanya’da azınlıklar statüsünde olan Danimarkalı ve Frizlerin hakları için mücadele eden SSW, Schleswig-Holstein Eyalet Meclisi’nde PKK yasağının kaldırılması ve PKK’nin AB 'terörist örgütler listesi’nden çıkarılması için girişimlerde bulunmuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.