‘Solo sí es sí’ yasası sorunlu çıktı

Kadın Haberleri —

İspanya eylem / Foto:AFP

İspanya eylem / Foto:AFP

  • İspanya hükümeti geçtiğimiz ay "Sadece evet, evettir" (Solo sí es sí) yasası olarak bilinen ve cinsel ilişkilerde rızanın açıkça ifade edilmesini şart koşan yasayı yürürlüğe koydu. Yasa yürürlüğe girdiği günden bu yana cinsel suçlardan hüküm giymiş 11 mahkumun cezalarının düşürülmesine sebebiyet verdi. 

İspanya hükümeti geçtiğimiz ay "Sadece evet, evettir" (Solo sí es sí) yasası olarak bilinen ve cinsel ilişkilerde rızanın açıkça ifade edilmesini şart koşan yasayı yürürlüğe koydu. Yasa yürürlüğe girdiği günden bu yana cinsel suçlardan hüküm giymiş 11 mahkumun cezalarının düşürülmesine sebebiyet verdi. 

Sol koalisyon hükümeti tarafından önerilen bu yasa teoride cinsel şiddet mağdurlarını korumayı ve cinsel şiddet yasasını sıkılaştırmayı amaçlıyordu. Euronews’in geçtiği habere göre, şimdiye kadar en az 6 cinsel şiddet suçlusunun cezası azaltılırken en az 5 hükümlü tahliye edildi. 

Cinsel şiddetle mücadeleyi amaçlayan yasa, İspanyol Ceza Kanunu'nun sanığın lehine olabilecek her türlü yasal reformun geriye dönük olarak uygulanması gerektiği ilkesi nedeniyle 11 tecavüzcünün salı verilmesine sebep oldu. Çünkü, İspanya'da ceza kanununda yapılan herhangi bir değişikliğin mahkumun lehine olması halinde cezası geriye dönük olarak değiştirilebiliyor. 

"Sadece evet, evettir" yasası ise cinsel istismar ile tecavüz ya da cinsel saldırı suçları arasındaki yasal ayrımı ortadan kaldırarak bu suçlara yönelik ceza aralığını genişletti. 

Yeni yasa ile birlikte “küçük” cinsel suçlarda cezalarda düştü. “Küçük cinsel suçlar” kavramının neye göre ifade edildiği tam olarak anlaşılmasa da yasaya dönük yapılan ciddi eleştirilere Başbakan Pedro Sanchez, “Her türlü cinsel saldırıya karşı kadınlara daha fazla güvence vermeyi" amaçladığını söyleyerek yasayı savundu. İktidardaki koalisyon ortaklarından, Podemos partisi üyesi Irene Montero ise karar mercisi olan yargıyı eleştirdi. Irene Montero, “BM tarafından maçoluk ve klişelerin yargıçların kanunu yanlış uygulamalarına neden olabileceği konusunda uyarıldık. Bu nedenle adalette görev yapan tüm personel için zorunlu eğitimleri pekiştireceğiz” dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.