Sömürgeci Kolomb'un heykelini devirdiler

Dünya Haberleri —

Kolombiya'da direniş sürüyor/ foto: AFP

Kolombiya'da direniş sürüyor/ foto: AFP

  • Kolombiya’da halkın yolsuzluğa, eşitsizliğe ve polis cinayetlerine karşı eylemleri devam ediyor. Barranquilla kentinde eylemciler sömürgeciliğin ‘kaşiflerinden’ olan Kristof Kolomb'un heykelini devirdi.

 

Kolombiya'da 28 Nisan'da sendikalar, yerel topluluklar, öğrenci grupları ve birçok muhalif kesimin "ulusal grev" çağrısıyla yolsuzluğa, yoksulluğa ve polis cinayetlerine karşı başlattığı gösteriler devam ediyor.

Ulusal Grev Komitesi'nin 16 Haziran'da bir süre protestolara ara verdiğini duyurmasına rağmen binlerce kişi başta başkent Bogota olmak üzere Medellin, Pasto, Pereira, Barranquilla ve Santander de Quilichao kentlerinde sokaklara çıkarak sağcı hükümeti protesto etmeye devam ediyor. Barranquilla kentinde eylemciler, Kolombiya’ya adını veren sömürgeciliğin ‘kaşiflerinden’ Kristof Kolomb'un heykelini devirdi, iplerle yerlerde sürükledi.

Direniş karşısında faşist devlet güçlerinin katliamları da sürüyor. Antioquia'da Bello topluluğunun liderlerinden olan Diana Jaramillo katledildi, 19 Haziran’da başından koparılmış bedeni plastik torba içinde Nubia Perez'in cesediyle birlikte bulundu. La Sierra köyüne yakın bir bölgede ise beş Kolombiyalı köylü, faşist çetelerce katledildi.

Kolombiya Ombudsman Ofisi’nin yayımladığı son rapora göre, şimdiye kadar eylemlerde 56 kişi kolluk güçleri tarafından katledildi, iki binden fazla kişi ise yaralandı.

BOGOTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.