Son güne bırakmayalım

Yurt Dışı Haberleri —

Berlin'de oy kullanma işlemi

Berlin'de oy kullanma işlemi

  • Yurt dışında en yoğun Türkiyeli nüfusun yaşadığı Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Lüksemburg’da ilk oylar sandıklara atıldı. İlk gün itibarıyla sandıklara gidişin zayıf kaldığı Almanya’da, Yeşil Sol gönüllüleri herkesi oy kullanmaya çağırdı. 
  • Türkiye ve Kuzey Kurdistan’daki baskı rejiminin son bulması için seçimlerin önemli bir fırsat olduğunu söyleyen KON-MED Eşbaşkanı Engin Sever, “Şu an ciddi bir yoğunluk yok herkes son güne bırakmadan hızlı bir şekilde oylarını kullanmalı” dedi. 
     
    REWŞAN DENİZ / FRANKFURT

Yurt dışında ilk oylar kullanıldı. Köln, Berlin ve Mainz’de oy kullanan seçmenler “Bu iktidarın gitmesi için buradayız” derken, oy kullanmaya gelenlerden Necla Gözcü, “Kürt’üm elbette oyumuzu kendimize vereceğiz” dedi. 
14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışında oy verme işlemi dün başladı. Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Lüksemburg’da başlayan oy verme işlemi 9 Mayıs’a kadar sürecek. Almanya, 1,5 milyonu aşkın seçmenle en fazla  seçmenin olduğu ülke. Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Kassel, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg, Stuttgart başkonsolosluklarında 13 gün boyunca oy kullanmak mümkün.

Rengimiz hep aynı
Seçmenlerin ilk gün sandığa ilgisi yoğun değildi. Köln başkonsolosluğunda oyunu kullananlar arasında Hakkarili Sedat Gülçiçek de vardı. Yurt dışında ilk defa oy kullanan Gülçiçek hakkında açılan davalar yüzünden 1,5 yıl önce Almanya’ya gelmek zorunda kalmış. Gülçiçek, “80’lerden beri aile olarak partimizin rengi ismi değişse de görüşlerimiz hep aynı oldu. HADEP’ten DEHAP’a DTP’ye bizim oyumuzun rengi hep aynı. Genel seçimlerde Yeşil Sol Parti’ye ve Cumhurbaşkanlığı için Kılıçdaroğlu’na oy verdik. Artık bu sistem değişmeli ve bir refaha kavuşmalı” diye konuştu.

İlk gün ama sandığa geliş az
Köln’de Yeşil Sol Parti müşahiti olan İsmail Günaydın, 12 sandıkta, 12 müşahit, 3 itiraza yetkili ve 2 yedek müşahit olarak görev aldıklarını belirterek, “İlk gün gelişler çok değil. Köln ve Bonn çevresinde yaşayan Kurdistanlılar kimse bir oydan bir şey olmaz demesin, çok şey değişir. Aachen’da da 29 Nisan-1 Mayıs arasında sandık kurulacak. Belçika ve Hollanda sınırına yakın olan kitlemizde gelip buraya gelip oy kullanabilir” dedi.

Geç kalmadan oyunuzu kullanın
KON-MED Eşbaşkanı Engin Sever de Köln’de oy kullandı. Sever, “Şu an ciddi bir yoğunluk yok herkes son güne bırakmadan hızlı bir şekilde oylarını kullanmalı. Almanya’da 26 yerde oy kullanıcaktı. Ancak YSK’nın son yaptığı açıklama ile 29 Nisan-1 Mayıs arasında oy kullanılacak yerlerden 12 adresten Dortmund, Siegen, Fulda, Limburg, Kiel, Mannheim, Saarbrücken, Bielefeld, Ulm iptal olurken sadece Bremen, Aachen, Regensburg’da oy kullanılabilecek” dedi. 
Sever, “Halkımız kendisi ile birlikte çevresinide sandığa taşımalı. Almanya genelinde otobüs ve araçlarımız hazır. Herhangi bir sıkıntı yaşayan birisi mutlaka meclislerimizle iletişime geçmeli” diyerek seferberlik ruhu ile oy kullanmaya davet etti.

Bu seçim farklı
Berlin’de konsoloslukta kurulan konteynerlarda oylar kullanıldı. Avrupa’da ikinci defa oy kullanan Şırnak Uludereli İsa Tonka, bugünü büyük bir sabırsızlıkla beklediğini söyleyerek, “Bu seçim diğerlerinden farklı. Zorbalıktan ve diktatörlükten kurtulma seçimi. Yakın zamanda yaşanan deprem felaketi sonrası halkı ölüme terk eden iktidardan kurtulma seçimi diyebiliriz. Yurt dışı oyları çok önemli, faşist diktatörlükten kurtulmak için oylarımızı kullanalım” çağrısı yaptı.

Bu baskı bitecek
Mainz'de oyunu kullanan Sipan Kaya, Cumhurbaşkanlığı için oyunu Kılıçdaroğlu'na, milletvekilliği için ise Yeşil Sol Parti'ye verdiğini söyleyerek, “Bu zulüm iktidarının başımızdan gitmesi için oyumu böyle kullandım. İnşallah millete, halka hayırlı olur. Halkta bir nefes alır. Bu baskı biter” dedi.


Sandık kadınlara emanet

Stuttgart Konsolosluğundaki oy verme işleminde ise Yeşil Sol Partili kadınlar hummalı bir çalışma içinde. Sandıkların güvenliği ilk gün kadınlara emanet. Stuttgart çevresinden Türkiyeli ve Kurdistanlı 16 Yeşil Sol Partili kadın dün konsoloslukta müşahit olarak çalıştı. Bunlardan birisi olan Aynur Karlıklı’nın bu ilk seçimi değil, 4. kez yurt dışındaki seçim çalışmalarında yer alıyor. Karlıklı “İlk ve son gün kadınlar olarak sandık başında olacağız. Bizler çok umutluyuz ve kazanacağımıza inanıyoruz” diyerek, herkesi oy kullanmaya davet etti.

Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?

Seçmenler, cumhurbaşkanına ve milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.
"Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.