Son iki gün sandık başına

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Yurt dışında oy verme işlemi İsviçre, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsveç, Avustralya ve Brezilya’da tamamlandı. Almanya, Fransa, Avusturya, Danimarka’da oy verme işlemi 9 Mayıs günü saat 21:00’a kadar sürecek. Şimdiye kadar kullanan oylar 1 buçuk milyonu geçti. 
  • Oy kullanmak için sandık başına gitmeye devam eden Kurdistanlıklar, AKP/MHP zulmünün 12 Eylül döneminin kat be kat aştığına dikkat çekti. Sandığa giden Turan Karakaya; “tüm siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşması için oyumu Yeşil Sol Parti'ye verdim” dedi.  

M. ZAHİT EKİNCİ/MURAT AYDIN

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için yurt dışındaki temsilciliklerde 1 milyon 387 bin 945, gümrüklerde 100 bin 897 olmak üzere toplam da 1 buçuk milyonu aşan sayıda oy kullanıldı. 
Bu yıl yurt dışı temsilciliklerde kullanılan oy sayısı, 2018'de seçimindeki oy sayısını geride bıraktı. 2018 seçimlerinde 1 milyon 525 bin seçmen sandığa gitmiş ve sandığa gitme oranı yüzde 50’de kalmıştı.
İsviçre, İngiltere, Hollanda, Belçika, İsveç, Avustralya gibi ülkelerde oy verme işlemi dün (7 Mayıs) sona erdi. Almanya, Fransa, Avusturya, Danimarka gibi yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi 9 Mayıs'a, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecek.

Demokrasi ile diktatörlük arasında
Yurt dışında seçmenlerin en fazla olduğu Almanya’da 10 günde sandığa gidenlerin sayısı 580 bini buldu. Almanya’da 9 Mayıs’ta sandıklar kapanıyor. Hamburg’da 30 bin kişi oy kullandı. Hamburg Alevi Kültür Genel Başkanı Cengiz Orhan bu seçimin iyilikle kötülüğün seçimi oldugunu belirterek, “Herkes bu duyarlılıkla seçimlere yaklaşmalı ve ona göre oyunu kulanmalı. Seçimler Türkiye halkı için demokrasi ile diktatörlük arasında bir seçim” dedi.

Yeşil Sol başaracak
Kurdistanlı iki çocuk babası Hasan Dersim, “Türkiye’de bu karanlık sürecin sonunu getirebiliriz. Güzelim bahar havası bize Yeşil Sol’un başarısını müjdeliyor. Biz o topraklarda doğduk köklerimiz ve geçmişimiz o topraklarda. Buna layık olmak için tercihlerimizi Yeşil Sol’dan yana kulanalım” diye konuştu.

9 bölgede araç tutuldu
Hamburg konsolosluğunda müşahitlik yapan Hasan Poyraz(55) daha öncede HDP İstanbul il meclisi ve DTK çalışmalarda aktif çalışmış. Poyraz, “Hamburg’un 9 bölgesinde araçlarla insanlarımızı oy kulanmak için konsolosluğa getiriyoruz diyor. Bunun yanı sıra konsolosluk önünde insanlarımıza yardımcı oluyoruz” diyerek bu seçimin ezenle ezilenler arasında geçtiğini unutmamak gerektiğini vurguluyor.

Tekçi anlayışa karşı oy kullandım
Almanya’nın Nürnberg kentinde ise 67 bin seçmenin 23 bini sandığa gitmiş. Nürnberg konsolosluğunda oy kullanan Maraşlı Turan Karakaya tek adam rejiminin yarattığı zulümün 12 Eylül darbesini kat be kat aştığını söyleyerek, “Kendisine muhalif siyasetçi, gazeteci, tüm toplumsal kesimleri hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde rehin tutuyor. Evrensel ve kendi ülkesinin hukukunu bile tanımayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Tek ırk, tek dil, tek mezhep anlayışına, mafyalaşan devlete karşı, barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürüten ve cezaevlerinde rehin alınan tüm siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşması için oyumu Yeşil Sol Parti'ye kullanmadım” diyerek herkesi sandığa giderek oyunu kullanmaya çağırdı.

Umutluyuz
Urfalı 50 yaşındaki Halil Başaran ise, bu seçimden umutlu olduğunu söyleyerek, “Yirmi yılda halka zülümden başka verdikleri bir şey yok. İnsan bunlardan ne bekleyebilir? Kürtlere yaklaşımlarını, depremde halka yaptıklarını, ekonomiyi nasıl yönettiklerini gördük. Bir yandan halka her türlü zulmü yaparken, halkı yoksullaştırarak ekmeğe muhtaç hale getirdiler. İnsanlar artık duyarlı olmalı, oyunu Yeşil Sol Parti'ye vermeli" diye konuştu.

Faşizmin yenilmesi için 
Maraşlı 50 yaşındaki Sıtkı Yüce, 20 yıllık AKP-MHP diktatör iktidarının ve faşizmin yenilmesi için Yeşil Sol’a oy verdiğini söyleyerek, “Kürt halkı ve Kurdistan coğrafyasında insanlar ulusal kimliğini, dilini, kültürünü özgürce yaşamalı. Bu faşist iktidarın yasakçı, baskıcı, zulüm iktidarının son bulmalı. Gelecek yeni iktidar her şeyi değiştirmese de demokratikleşme adımları atarak insanlar biraz da olsa nefes alabilir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.