Son sözümüz, ilk sözümüzdür

  • AKP-MHP-Ergenekon yönetimindeki Türk devletinin, Kobanî’nin işgal edilmemesinin intikamı ile legal Kürt siyasetini tasfiye için tasarladığı Kobanî Kumpas Davası’nda dün hüküm öncesi son sözler söylendi. Tutsak siyasetçiler, “Son sözümüz, ilk sözümüzdür. Bedel ödemeye hazır olanlar kazanacaktır” dedi.

DAİŞ’in Kobanî’ye yönelik işgal saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eşbaşkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan davanın son günüydü.  Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafında Sincan Kampüsü’ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, tutsak siyasetçiler, hüküm öncesi son sözlerini söyledi.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada siyasetçilerin bazıları duruşma salonunda bazıları ise SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Duruşmada ilk olarak tutsak siyasetçi Ali Ürküt konuştu. Ürküt, “Bu dosya, siyasi saiklerle önce savcılığın önüne, sonra da sizin önünüze konuldu. Bunun adı Kobanî Kumpas Davası’dır. Savcılık ve mahkeme siyasi iktidarın kendilerine biçtiği role uygun olanı yaptı. Önce tamamen gerçek dışı bir iddianame, aynı şekilde mütalaa hazırladı. Çok fazla uzatmayacağım ama bir tarihi hatırlatma yapacağım. Seyid Rıza'ya son söz sorulmuş ve ‘Oğlumu benden sonra idam edin’ demiş ama mahkeme heyeti tam tersini yapmış ve oğlunu kendisinden önce idam etmiş. Bizi yalnız bırakmayan avukatlarımıza, ailemize ve herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ortada hiçbir suç yok

Tutsak siyasetçi Alp Altınörs de “Sözümüzden dönmeyiz, çağrımızı inkardan gelmeyiz” diye başlayarak, şunları söyledi: “Kalemle yazılanı, baltayla kesemezsiniz. Halkların dayanışmasını yargılayamazsınız. Milyonların yazdığı bir tarihi mahkeme salonlarında yalancı tanıklarla, kumpas davalarıyla yeniden yazamazsınız. Bizim bu davada ilk sözümüz ile son sözümüz aynıdır. Çağrımız meşrudur; bir soykırımı önleme amaçlıdır. Ortada hiçbir suç yoktur. Mahkeme heyeti olarak size düşen, bu kumpas davasının kapağını kapatıp, beraatla sonuçlandırmaktır. DAİŞ soykırımına karşı yapılmış bir çağrıyı mahkum ederseniz isimlerinizi DAİŞ’in yanına yazdırmış olacaksınız.” 

Işık görecek mesafedeyim

Ayla Akat Ata ise dava boyunca iddianameye konu olan yalanların, çarpıtılan gerçekliğin ve maskelenen sorumlulukların altını çizmeye çalıştığını hatırlatarak, “Ben, bu yolun sonundaki ışığı görebilecek kadar mesafe katetmiş biriyim” dedi. Ata, Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne sunduğu savunmasından bazı bölümleri paylaşarak, şunları söyledi: “Er ya da geç barışı isteyenler, savunanlar, örgütleyenler, bunun için bedel ödemeye hazır olanlar amacına ulaşacaktır.  Buradan son sözüm; ezilen tüm halkların özgürlük mücadelesine duymuş olduğum saygının gereği olacaktır. Onlar için de bu mücadelenin ezilen tüm dünya halkları için verilen mücadelenin parçası olduğu hissiyle ifade edeceğim; yaşasın halkların kardeşliği, yaşasın ezilen halkların özgürlük mücadelesi. Yaşasın kadınların özgün, özerk, örgütlü mücadelesi. En son olarak da Jin jiyan azadî…” 

Gazetemiz baskıya hazırlanırken, duruşma diğer tutsak siyasetçilerin savunmalarıyla sürüyordu. ANKARA

 

* * *

Tutsakların eylemi 114. günde

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım’da başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 114. günde. Tutsaklar adına Deniz Kaya tarafından 12 Şubat’ta yapılan açıklamada, "Seçim sonrasına kadar Önderliğimiz üzerindeki tecridin devam etmesi halinde eylemimizi bir üst aşamaya taşıyacağımızı ve sonuç alana dek sürdüreceğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz" denilmişti. Tutsak yakınları öncülüğündeki Adalet Nöbeti de 7 kentte yeni katılım ve yoğun ziyaretlerle devam ediyor. AMED

* * *

DEM Parti’lilere gözaltı

İstanbul ve Amed’de yapılan ev baskınlarında DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyeleri gözaltına alındı. 

İstanbul’da yapılan ev baskınlarında DEM Parti Gaziosmanpaşa İlçe Örgütü Yöneticisi Doğu Yılmaz ile parti üyesi Süleyman Turgut gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen iki isim, İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Amed’de ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında kent merkezi ve bazı ilçelerde aralarında DEM Parti Gençlik Meclisi üyelerinin de olduğu çok sayıda genç gözaltına alındı. İsimleri öğrenilenler şöyle: Mert Figen, Oğuzhan Azbay, Ferhat Vural, Hebun Doğri, Canan Akan, Arda Eryılmaz, Baran Tarhan, Delil Güneşli, Berfin Subaşı, Muhammed Kahraman, Ferhat Çiçekli, Abdullah Arşimet, Eyüp Hekimoğlu, Cengiz Kazıcı ve Murat Sönmez.

 Gözaltına alınanlar hakkında bir günlük avukat kısıtlılığı getirilmesinin yanı sıra soruşturma dosyasına da kısıtlama getirildiği öğrenildi. 

Öte yandan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında dün sabah farklı illerde yapılan polis baskınlarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri gözaltına alındı. İzmir'deki ev baskınlarında Hıdır Ali Kılıç ve Sinem Çelebi, İstanbul'daki ev baskınlarında Birkan Polat, Eskişehir'de ise Ebru Yiğit gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. AMED/İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.