STÖ’lerden Türkiye'ye ambargo için 1 ay süre

Dünya Haberleri —

Belçika silahlanma şirketleri 2013 yılından bu yana A400M uçakları için Türkiye’ye gerekli bileşimleri sağlıyor.

Belçika silahlanma şirketleri 2013 yılından bu yana A400M uçakları için Türkiye’ye gerekli bileşimleri sağlıyor.

  • Belçika’daki insan hakları örgütleri Brüksel, Valon ve Flaman hükümetlerinden, Türkiye’ye A400M (Airbus) askeri nakliye uçağı parçası ihracatının derhal durdurulmasını istedi. Hükümetlere bir ay süre tanıyan örgütler, aksi halde yasal yollara başvuracaklarını belirtti.

 

Bir süredir Türkiye’ye silah ihracatına karşı kampanya yürüten Uluslararası Af Örgütü (AI), İnsan Hakları Ligi (LDH) ile  Barış ve Demokrasi için Ulusal Eylem Koordinasyonu (CNAPD) ve Vredesactie; üç hükümete ilettikleri ortak mektupla, Türk Hava Kuvvetleri’nin, Belçika savaş teknolojisini kullanarak Libya'daki Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunu ihlal ettiğini belirtti. BM uzmanlarından oluşan bir grubun raporuna işaret edilen mektupta, Türk devletinin 2011’den beri yürürlükte olan BM silah ambargosunu ihlal ederek Libya'ya 34 A400M uçuşu gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Savaşı körüklüyor

Belçika silahlanma şirketleri 2013 yılından bu yana A400M uçakları için Türkiye’ye gerekli bileşimleri sağlıyor. Asco Industries, Sabca, Sonaca ve Safran Aero Boosters gibi Belçikalı savunma şirketleri, Airbus grubunun askeri nakliye uçağı A400M’ün motoru, kanatları ve iniş takımı için parça üretiyor.

Bu askeri nakliye uçağı, Libya, Suriye ve Yukarı Karabağ savaşlarına silah ve askeri birliklerin taşınmasına önemli bir rol oynuyor. Mektupta, “Söz konusu A400M askeri nakliye uçağı ile Libya, Suriye ve Karabağ'daki savaşı daha da körüklüyor. Böylesi bir süreçte Belçika’da üretilen silah teknolojisinin kullanılması, sadece ahlak dışı değil aynı zamanda yasa dışı" denildi.

30 günde tedbir alınmalı

Dört örgüt, A400M programı çerçevesindeki bileşimlerin ihracatının durdurulmasını isteyerek, “Hükümetlerimiz, uluslararası silah ambargosunu ihlal eden bir kullanıcı sağlayarak silah ticareti yasalarını ihlal ediyor. Üç bölge de kendi düzenlemelerine uymak istemezse yasal yollara başvurmaktan başka çaremiz kalmayacak” dedi.

Sivil toplum örgütleri ayrıca Flaman, Valon ve Brüksel hükümetlerinden, Türkiye'nin artık mevcut ve gelecekteki lisansların son kullanıcısı olmasını engellemek için 30 gün içinde önlem almalarını istiyor.

Almanya da üretiyor

ARD’de daha önce yayınlanan “Report München” programı ve “Stern” dergisi de Türk ordusunun Libya’da BM ambargosunu ihlal ettiğine dikkat çekmişti.

Söz konusu askeri nakliye uçağı A400M, kısmen Almanya'da üretiliyor ve son montajı için İspanya’ya gönderiliyor. A400M, 37 tona kadar askeri teçhizat veya 100'den fazla askerin taşıması için kullanılabiliyor.  

Bu askeri nakliye uçaklarının bakımı, Kayseri’de bulunan bir üstte yapılıyor. A400M programı, 2003’te Türkiye, Almanya, Fransa ve diğer AB ülkeleri ile ortak kuruldu. Ankara hükümeti 9 uçak aldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.