Sudan’da kitlesel göç

Dünya Haberleri —

Sudan'da çatışma ve göç Foto: ©UNHCR Andrew McConnell

Sudan'da çatışma ve göç Foto: ©UNHCR Andrew McConnell

  • Sudan'da ordu güçleri ile HDK arasında çatışmaların yoğunlaştığı el-Cezira ve Gadarif eyaletlerinde sokağa çıkma yasağı ile olağanüstü hal ilan edildi. 

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında ülkenin orta kesimindeki el-Cezira eyaletinde başlayan şiddetli çatışmaların ardından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. El-Cezira Valiliği, 18.00-06.00 saatlerinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkılmasını ve iş yerlerinin açılmasını yasakladı.

Uçaklar Vad Medeni’yi bombalıyor
HDK'nin El-Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni kenti kırsalındaki kasaba ve köylere girmesi ardından başlayan çatışmalar sürüyor. Halkın daha güvenli bölgelere ve özellikle güneydeki Sinnar eyaletine doğru kaçışı kitlesel boyutlara ulaştı. Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Nebil Abdullah, Vad Medeni kentinde HDK'ye yardım ve yataklık eden 50 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), ordu ile eyaletteki HDK güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle el-Cezira eyaletindeki tüm insani saha misyonlarının askıya alındığını duyurdu.
Medeni Direniş Komiteleri, savaş uçaklarının Vad Medeni'nin doğusundaki bölgeleri sabah saatlerinden itibaren yoğun şekilde bombaladığını bildirdi. Komite, HDK'nin de uçaksavarlarla karşılık verdiğini, HDK güçlerinin ele geçirdiği Ebu Haraz ve İnkaz gibi bölgelerden zaman zaman silah sesleri yükseldiğini bildirdi.

Ana arter kesildi
Sudan'ın doğusundaki Gadarif eyaleti valiliği, nisan ortasından bu yana orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK), Cezira eyaleti ile Gadarif eyaleti arasındaki yolda kontrolü ele geçirmesi nedeniyle olağanüstü hal ilan etti
Valilikten yapılan yazılı açıklamada ilan edilen olağanüstü hal kapsamında 18:00 ile 06:00’a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu süre zarfında gösteri ve yürüyüş yapılması ile iş yerlerinin açılması yasaklandı.
HDK, 9. ayına giren iç savaşın başından bu yana ilk kez Sudan'ın tahıl ambarı Cezira eyaletinin merkez kenti ve ülkenin dört bir tarafına erişim imkanı tanıyan stratejik konumdaki Vad Medeni'yi hedef alıyor. 

7 milyon göçmen
Birleşmiş Milletlere göre, çatışmalar sonucu 12 binden fazla kişinin öldüğü, 33 binden fazla kişinin yaralandığı Sudan'da, nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişi, insani yardıma muhtaç hale geldi. Sudan'da yaklaşık 7 milyon kişi, ülke içinde yerinden edildi veya komşu ülkelerde güvenlik arayışıyla evlerinden kaçtı. HARTUM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.