Sunak yarışı önde götürüyor

Dünya Haberleri —

Rishi Sunak/foto:wikipedia

Rishi Sunak/foto:wikipedia

  • İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifasının ardından parti liderliği ve başbakanlık koltuğu için adayların yarışı sürüyor. Rishi Sunak’ın 3 turda en yüksek oyu alması, ülkede ilk kez Hint birinin başbakan olma ihtimalini güçlendirdi. 

Johnson'un 7 Temmuz'da istifa etmesi sonrasında ülkede 358 vekili bulunan Muhafazakar Parti'nin, yeni liderini ve başbakanını seçme çalışmaları sürüyor. Johnson'ın yerini almak için Hintli eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Hintli İngiltere ve Galler Başsavcısı Suella Braverman, Nijeryalı eski Eşitlikler Bakanı Kemi Badenoch, Kürt milletvekili Nadhim Zahawi, Dışişleri Bakanı Liz Truss, Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Penny Mordaunt, Milletvekili Jeremy Hunt ve Milletvekili Tom Tugendhat olmak üzere 8 adayın ilk turda yarıştı. 

2 göçmen 2 İngiliz kaldı

İlk turda eski Bakan Sunak 88 ile en fazla milletvekilinden oy alırken, ikinci turda oyunu 101’e çıkardı. Sunak 3. tur seçiminde 115, Mordaunt 82, Truss 71, Badenoch 58, Tugendhat 31 oy aldı. Tugendhat bu turda en az oyu aldığı için elendi. Son durumda göçmen adaylar Sunak ve Badeenoch ile İngiliz adaylar Mordaunt ve Truss, Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık koltuğu için yarışıyor. Sunak, en çok oyu alarak başbakanlık ve Muhafazakar Parti liderliği yarışını 3 turda da önde tamamladı.

İlk Hintli Başbakan olabilir 

Sunak, İngiltere'nin ilk Hint başbakanı olabilir. 1980'de İngiltere'nin Southampton kentinde doğan Sunak, üniversite eğitiminin ardından bankacılık sektöründe çalıştı. Siyasi kariyerine 2015'te Muhafazakar Parti'nin başkent Londra'ya bağlı Richmond seçim bölgesinden milletvekili seçilerek başladı. 2015'ten bu yana aktif siyasette bulunarak 2019-2020 yıllarında Hazine Bakanlığı, 2020'den 5 Temmuz'a kadar da Maliye Bakanlığı yaptı. Sunak, seçimi önde tamamlaması durumunda ülkenin ilk beyaz olmayan Başbakanı da olacak.

Yeni Başbakan 5 Eylül’de 

Seçim turları iki aday kalana kadar devam edecek. Ülkede en geç yarına kadar son iki adayın belirlenmesi gerekiyor. Adayların belirlenmesinin ardından ülke çapında yaklaşık 160 bin Muhafazakar Parti üyesi, ülkenin yeni başbakanını ve partinin yeni liderini bu iki aday arasından seçecek. Oylamanın ardından Johnson sonrası partinin yeni lideri 5 Eylül'de açıklanacak.

LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.