Suriye, çölü DAİŞ’e bıraktı

Dünya Haberleri —

DAİŞ Et-Tebenni ve Maadan çölünde saldırıyor

DAİŞ Et-Tebenni ve Maadan çölünde saldırıyor

  • DAİŞ yeni yılla birlikte Et-Tebenni ve Maadan çölünde 4 büyük saldırı yaptı. Suriye ordusuna ait üsler ve kontrol noktalarını ele geçirdi. Ölü sayısı 40’ın üzerinde. Suriye ordusu bazı bölgelerden çekildi.

Suriye’nin doğusunda çölün derinliklerinde bulunan Et-Tebenni bölgesindeki askeri bölgelere son saldırı şafak vakti düzenledi. Suriye ordusu ve bağlı güçler ile DAİŞ grupları arasında çıkan çatışmalarda dokuz Suriye ordusu askeri ölürken, 20 kişi de yaralandı. Bölgeden haber aktaran kaynaklar, örgüt üyelerinin bir askeri aracı ele geçirdiğini ve üç aracı imha ettiğini bildirdi. Et-Tebenni çöl bölgelerinde yaşanan saldırıları DAİŞ’in QSD tarafınan yenilgiye uğratıldığı Mart 2019’dan sonraki en şiddetli saldırı olduğu söyleniyor.
DAİŞ çeteleri 2024 yılı başından bu yana 4 genel saldırı ile Suriye ordusu ve İran destekli güçlerin elindeki bölgeleri almaya devam ediyor. Bir önceki saldırıda rejim güçleri, Difa Watani Güçleri ve İran destekli milislerden 14 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.
2 Ocak'ta, doğu Deyrizor kırsalındaki El-Duwer kasabasının batı çölünde İran Devrim Muhafızları'na ait mevzileri ağır ve orta otomatik silahlarla hedef alan DAİŞ, İran Devrim Muhafızları'nın dört mensubunu ölürken, üç Suriyeli de yaralandı. DAİŞ’in bu saldırıda hiçbir kayıp vermediği rapor edildi.
Çöl bölgesinde yeniden yılanan DAİŞ hücreleri Tebenni çölünde rejim ve Difa Watani güçlerinin mevzilerini ve toplantılarını hedef alan sürpriz bir saldırı başlattığını bildirdi. Saldırı 9'a yakın rejim askeri ve "Difa Watani" mensubunun ölümü, 20'den fazlasının da yaralanması ile sonuçlandı. Yerel kaynaklar çatışmanın tüm gece boyu devam ettiğine dikkat çekiyor. Al-Tebenni çölü ve Maadan çöl bölgesindeki yerleşim yerlerinde yaşanan bu DAİŞ saldırısında çeteler birçok meziyi imha etti. 57 mm top ve mühimmatıyla dolu bir "Kia" ile üç adet askeri dört çekişli aracın da imha edildiği SOHR raporunda yer ediyor. 
Yerel kaynaklar, DAİŞ’in Deyrizor’daki Tebenni çölünde üç ve Rakka’daki Maadan çölünde de stratejik öneme sahip bir noktada hakimiyet kurduğunu doğruluyor. Kaynaklara göre bu yerlerin hepsi Suriye’de savaşın başlamasından bu yana DAİŞ grupları ile mücadele etmek için kurulan meşhur 17. Tümeni’ne ait yerlerdi. Çöldeki etkinlik mücadelesindeki gelişme şöyle yaşandı. İki çöl arasındaki ana yolu denetimine alan DAİŞ destek gücünün bu tümene ulaşmasını engelledi. Suriye ordusu yine çatışmaya girmeden mevzilerini hızla boşalttı.
Suriye Demokratik Güçleri (QSD) DAİŞ’in yenilgisinin 4. Yılında halen operasyonlarda onlarca çeteyi öldürüyor ya da tutukluyor. Ancak Şam hükümetinin kontrolü altında olduğunu iddia ettiği, çölün merkezinde ve eteklerinde yayılmış olan DAİŞ güçlenmeye devam ediyor. ABD kaynakları Suriye’nin çöl bölgesinde tahmini aktif DAİŞ üyesinin 7 bini bulduğunu söylüyor.
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimine bağlı güvenlik güçleri, 28 Aralık’ta düzenledikleri operasyonda DAİŞ’in liderlerinden Ebu Muaviye olarak da bilinen Ebu Ubeyde el-Iraki öldürülmüştü. QSD güçleri, Iraki’nin kuzeydoğudaki Irak-Suriye sınırındaki El-Hol kampına sabotaj operasyonlarının planlanmasından sorumlu bir Irak vatandaşı olduğunu duyurmuştu. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.