Taliban'dan Tayyip'e sıcak mesajlar

Dünya Haberleri —

Taliban ve Erdoğan karşılıklı ılımlı açıklamalar yapıyor

Taliban ve Erdoğan karşılıklı ılımlı açıklamalar yapıyor

  • Cihatçı Taliban’a ilişkin Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Taliban’ın kurucağı hükümet ile görüşürüz. Zaman zaman görüşmelerimiz oldu” sözleri ardından Taliban yetkililerinden Türkiye ile iletişim içindeyiz. Bizim Türkiye ile sorunumuz yok” açıklaması geldi.

 

Afganistan’ı ele geçiren Taliban rejimine ilişkin Erdoğan’ın ılımlı mesajılarına Taliban yetkililerinden yanıt geldi. Taliban Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, “Türkiye ile tarihi, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz var. Türkiye'den halkımıza ve ülkemize yardım etmelerini istiyoruz" açıklamasını yaptı. 

Ülke yönetimlerinin “İslami” olacağına vurgu yapan Vardak, "İlişkilerimizde iki temel husus var. Birincisi İslam dininin prensipleri, ikincisi ise ülkenin ve halkın yüksek menfaati. Bu iki husus nedeniyle özellikle Türkiye ile iyi, yapıcı ve olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz. Bizim Türkiye ile sorunumuz yok" ifadelerini kullandı.

G7 zirvesinde yol haritası

Öte yandan Afganistan gündemiyle toplanan G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Öncelikli gündemin ülkeden tahliyeler olduğu belirtilen bildirgede, bu nedenle Kabil Havaalanı'nın güvenliğinin güvence altına alınması gerektiği kaydedildi.

Bildiride, gelecekteki bir Afgan hükümetin meşruiyetinin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesindeki tutumuna bağlı olacağı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Afgan partilerini sözleriyle değil, eylemleriyle değerlendireceğiz. Özellikle, Taliban'ın terörü önleme, kadın hakları, kız çocukları ve azınlıkların insan hakları ve Afganistan'da kapsayıcı bir siyasi çözüm arayışı konusundaki eylemlerinden sorumlu tutulacağını bir kez daha teyit ediyoruz.”

Zirveye ilişkin açıklama yapan  İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Taliban ile nasıl bir ilişki kuracağımıza dair bir yol haritası konusunda da uzlaştık” diye belirtti. G7 liderlerinin Taliban'la ilişki konusunda uzlaşmaya vardığını kaydeden  Johnson ise Afganistan'ın yurt dışındaki fonlarının Taliban’ karşı bir koz olarak kullanılacağı mesajını verdi. Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden sonra G7 ülkeleri fonları askıya almıştı.

Merkel: Taliban ile görüşmeler sürmeli

Alman Federal Meclisi’nde konuşan Başbakan Angela Merkel, “Afganistan’daki kazanımların (!) korunması için Taliban ile görüşmelerin devam etmesi” gerektiğini savundu.

Dünya Bankası yardımları durdurdu

Taliban’ın iktidarı ele geçirmesi ardından “kadınlar ve kalkınma beklentileri” konusunda derin endişe yaşadıklarını açıklayan Dünya Bankası, Afganistan’a yönelik yardımları durdurduğunu duyurdu ve ülkedeki halka yardım için “yeni yollar” aradıklarını iddia etti.

Nasıl konuşacaklarını bilmiyorlarmış!

Kadın düşmanı politikalara sahip Taliban’ın, Afganistan’daki hakimiyeti en fazla da kadınlar için tehdit oluşturuyor. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit, kadınları sokağa çıkmamaları yönünde uyardı ve bunun gerekçesini de "Güvenlik güçlerimiz kadınlarla muhatap olma konusunda eğitim almamıştı, bazıları kadınlarla nasıl konuşulacağını bilmiyor. Bu karar kadınların kötü muamele görmesini engellemek içindir” şeklinde açıkladı. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.