Taraneh Alidoosti tutuklandı

Kadın Haberleri —

Taraneh Alidoosti

Taraneh Alidoosti

  • İran’da 3 aydır süren halk ayaklanmasına katıldıkları gerekçesiyle iki kişi idam edildi. İdamlara tepki gösteren ünlü aktris Taraneh Alidoosti tutuklandı. Tutuklanmaya uluslarası alandan tepkiler geldi.

İran’da 3 ayını geride bırakan direniş sürerken, tutuklama, işkence, sokak ortasında infaz ve idamlar da devam ediyor. Ülke çapında rejim karşıtı gösterilerle ilgili sanal medyadan destek veren ve idamları kınayan ünlü sinema oyuncusu Taraneh Alidoosti Cumartesi günü gözaltına alınarak tutuklandı. Tasnim haber ajansı, Taraneh Alidoosti’nin "yanlış bilgi ve içerik yayınlamak ve kaosa teşvik etmek" gerekçesiyle tutuklandığını bildirdi.

Taraneh: Tepki vermeden izlemek bir utançtır

İran’da 22 yaşındaki Jîna Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından gözaltına katledildikten sonra başlayan protestolar sırasında Instagram hesabından başörtüsüz fotoğraflarında Kürtçe destek mesajları yazan Alidoosti, özellikle 8 Aralık'ta protestolar nedeniyle idam edilen ilk kişi olan Muhsin Şekari'nin idamı ardından ardından verdiği tepkiyle dikkat çekti.

38 yaşındaki aktris "Bu kan banyosunu tepki vermeden izleyen her uluslararası örgüt insanlık adına bir utançtır" ifadelerini kullanmıştı. 

Alidoosti’ye Gülşifte Ferahani’den destek

İranlı bazı ünlüler ve insan hakları grupları, ülke çapındaki rejim karşıtı protestolara destek olduğu için gözaltına alınan aktris ve aktivist Taraneh Alidoosti’nin serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

İranlı aktrist Gülşifte Ferahani sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İran’ın cesur aktrisi gözaltına alındı” ifadeleri ile Alidoosti’ye destek verdi.

Ferahani, Alidoosti ile bir fotoğrafını eklediği tweette, “Bu fotoğrafı Temmuz 2008’de, İran’ı kalıcı olarak terk etmeden hemen önce çektim” diye yazdı ve Alidoosti’nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Cameron Bailey:Serbest bırakılmasını umuyorum

Kanada’daki Toronto Film Festivali’nin Direktörü Cameron Bailey ise, “Taraneh Alidoosti, İran’ın en yetenekli ve tanınmış aktrislerinden biridir. İran sinemasının gücünü somutlaştırmaya devam edebilmesi için yakında serbest bırakılacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.

Kadınların gücü korkutuyor

New York merkezli İran İnsan Hakları Merkezi tarafından yapılan açıklamada, “İran’da kadınlar, Taraneh Alidoosti gibi ünlü aktrisler de dahil olmak üzere zorunlu başörtüsü takmayı reddettikleri için hapsedildi. Kadınların sesinin gücü İran liderlerini korkutuyor” denildi.

Alidoosti Oscar ödüllü bir oyuncu

Taraneh Alidoosti, Asghar Farhadi’nin yönettiği, En İyi Yabancı Film Oscar’ını kazanan ‘Satıcı’ filmi de dahil olmak üzere uluslararası ödüller kazanan filmlerdeki rolüyle uluslararası üne sahip.

Şu an İran’da protestolara destek olan çok sayıda sanatçı, oyuncu, sporcu, müzisyen, doktor, insan hakları aktivisti cezaevinde bulunuyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.