Taş atan bir çocuktu, 30'unda hasta tutsak

Nazime Boltan

Nazime Boltan

  • Bir dönem gündem olar “taş atan çocuklardan” Civan Boltan, çocuk yaşta gözaltı ve işkenceyle tanıştı, şimdi 30’unda hasta bir tutsak.Annesi Nazime Boltan, Adalet Nöbeti'nde yer alarak, "Bir adalet gelecekse bunun başlangıcı hasta ve infazı yakılan tutsakların bırakılması olur” dedi.

 

İHD’nin hasta tutsaklar listesinde olan Civan Boltan, ağır ve zor günler geçiriyor. Boltan, sosyolojik bir olguya dönüşen ve kamuoyunda uzun süre tartışılan “taş atan çocuklardan” biri. Kürt siyasallaşmasının üçüncü kuşağı olarak tanımlananlar arasında olan Boltan, arkadaşları gibi zaman içinde öfkesi politik bir tutuma dönüştü. Çocuk yaşta defalarca gözaltına alınması, işkence ve kötü muameleyle karşılaşması onu bir yol ayrımına getirdi. Reşitliğinin arifesinde yönünü dağlara veren Boltan, bir çatışmada, öldü sanılarak konulan ceset torbasıyla hastaneye kaldırıldı. Hastane morgunda gözlerini açan Boltan, tedavi altına alındı. Hayata döndürülen Boltan, bir elini, bir gözünü kaybederken beyninde bir şarapnel parçasıyla yaşama tutundu. Şimdi 30 yaşında olan Boltan, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaktan” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, “tahliye imkanı olmaksızın bir kişinin cezaevinde tutulmasının işkence ve kötü muamele yasağının ihlali" olarak değerlendirdiği ihlal kararlarından birini Boltan için verdi. Türkiye’den bu yönde yasal düzenleme yapmasını tavsiye etti. Ancak aradan geçen süre rağmen Türkiye bu konuda adım atmadı. 

Tahliyesinin önünü kapattı

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Boltan’ın sağlık durumu gün geçtikçe kötüleşirken, bu konuda yapılan başvuruda, “hastanede kalamaz raporu” verildi. Ancak Adli Tıp Kurumu (ATK) aksi yönde bir rapor düzenlemesi nedeniyle Boltan’ın tahliye edilmesinin önü kapatıldı. Amed'de 16 Kasım 2021’de başlatılan Adalet Nöbeti'nde yer alanlardanbiri de Civan Boltan’ın annesi Nazime Boltan. Adaletin olmadığını her geçen gün açık bir şekilde gördüklerini dile getiren anne Boltan, “Eğer hak, hukuk adalet olsa idi cezaevinde hasta ve infazları yakılan tutuklular olmayacaktı” dedi.  

Tedavi de edilmiyorlar

Ağır hasta tutsaklara “cezaevinde kalabilir” raporu vererek eleştirilerin odağında olan ATK’nin oğlu için de aynı yönde rapor düzenlediğini hatırlatan anne Boltan, “Oğlunun bir eli yok, sol gözü görmüyor, sağ gözünde ise görme yetesi az, başında ve vücudun çeşitli yerlerinde şarapnel parçaları var. Bunca hastalıklarına rağmen sadece sembolik olarak hastaneye götürülüyor. Herhangi bir tedavi yapılmadan geri getiriliyor. Üç ay karantina da bırakılıyor. Bu da onun için bir rahatsızlık vermekten öte bir şey değil. Böylesi hastalığı olan biri için nasıl oluyor da 'cezaevinde kalabilir' raporu veriliyor. Bu durumda olan binlerce tutuklu var” şeklinde konuştu.

Her ne olursa olsun

Her ne olursa olsun yaşamımın son nefesine kadar çocuklarının arkasında ve mücadelelerinin yanında olacaklarının altını çizen Boltan, şunları vurguladı: "Çocuklarımız kötü bir şey yapmadı, toprağı için mücadele etti. Civan’ım için neresi olursa olsun adalet nöbeti tutmaya devam edeceğiz. Kuş gibi büyüttüm. Son anıma kadar onun mücadelesinin takipçisi olacağım.”

Başlattıkları Adalet Nöbeti’ni, hak, hukuk ve adalet sağlanıncaya kadar sürdüreceklerini ifade eden Boltan, “Biz biliyoruz ki cezaevlerinde bulunan tutuklulara adalet gelmeden hiçbir şekilde adalet sağlanamayacak. Gelecekse bir adalet bunun başlangıcı hasta ve infazı yakılan tutukluların bırakılması ile başlayacak” dedi.   MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.