Tecavüzcü Burak Ercan yine serbest

Kadın Haberleri —

.

.

  • Cizîr’de bir okulda 40’ı aşkın öğrenciye cinsel saldırı ve tecavüzde bulunan Burak Ercan’ın tutuksuz yargılandığı davada fail avukatı çocukların beyanlarına rağmen taciz ve tecavüzün “PKK komplosu” olduğunu öne sürdü. 

Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi’nde 40’ı aşkın öğrenciye cinsel saldırıda bulunan müdür yardımcısı ve Eğitim Bir-Sen temsilcisi Burak Ercan hakkında açılan davanın ilk duruşması Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya  Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkez Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, Eğitim ve Bilim Sendikası (Eğitim Sen), Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şirnex, Amed, Mêrdîn Şubeler Platformu, Şirnex Baro Başkanı Rojhat Dilsiz ve avukatlar katıldı.
 
Sabit suça ‘husumet vardı’ kılıf

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya, çocuklara taciz ve tecavüzcü bulunan Burak Ercan İstanbul'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi(SEGBİS) ile katıldı. Burak Ercan daha önce savcılıkta verdiği ifadelerle çelişkili beyanlarda bulundu. Mahkeme başkanının çelişkili ifadelerini sorması üzerine fail bu kez de şikâyette bulunan öğrenciler ile daha önce yaşadığı diyalogları anlatarak, olayın bir husumet olduğunu ileri sürdü. Taciz ve tecavüz olayını haberleştiren basın kurumlarını da hedef alan tecavüzcü Burak Ercan, kendisine yöneltilen bütün iddiaları reddetti. 

Tecavüzcünün avukatı çocukları hedef aldı

Tecavüzcü Burak Ercan’ın ardından söz alan avukatı Yasin Şen ise, tecavüz olayının “PKK’nin komplosu” olduğunu öne sürdü. Mahkeme başkanının avukatın konuşmasına müdahale etmesi üzerine fail avukatı bu sefer taciz ve tecavüze uğrayan çocukları hedef aldı.

Sonuç yok diye şikayetini geri çekti

Mahkemede söz alan ve cinsel saldırıya uğrayan çocuklardan biri yargılamanın 4 yıla yakındır sürdüğünü ve bir arpa boyu yol alınamadığı için şikayetinden vazgeçtiğini söyledi.

Diğer çocuklar ise Burak Ercan, tarafından maruz kaldıkları cinsel saldırıyı anlattı. Çocukların anlatımları ardından söz alan avukatlar tecavüzcü Burak Ercan’ın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti tecavüzcü Burak Ercan’ın tutuklanma talebini red etti. Duruşma 6 Aralık’a ertelendi.

Kurumlardan açıklama

Duruşmaya katılan kurumlar, verilen kararın ardından Cizre Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Şirnex Baro Başkanı avukat Rojhat Dilsiz, olayın açığa çıkmasından 3 buçuk yıl sonra ilk duruşmanın bugün görüldüğünü ifade ederek, “Çok önemli bir dosyaydı. Müfettiş raporlarında 38 kişiyi cinsel istismara (tecavüz) maruz bıraktığı yer alan sanık tek bir gün bile gözaltına alınmadı. Avukatların tutuklama talebi ret edildi. Bu kişi hakkında doğru düzgün bir yargılama süreci başlatılmazken, İstanbul’da bir okulda görevine devam etmektedir. Biz hukukçular buna karşı tüm yasal yollara başvuracağız. Sanığın cezalandırılması için gereken tüm yasal yolları kullanacağız. Bu bölgede meydana gelen benzer her türlü olayda ve dosyalarda özellikle örgüt sosunun kullanılması, sanki örgütün bu iş ve eylemler içerisinde ve talimatları doğrultusunda hareket ediliyormuş izlenimi verilmesi aslında bu kişilerin suçluluk psikolojilerinde kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. Sonuna kadar olayın takipçisi olacağız” dedi.
 
Toplumun adalete güveni zedelendi

Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım ise yargının özellikle kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismardan (tecavüz) yargılanan devlet memurlarını koruduğunu ve failleri cezasızlıkla ödüllendirdiğini kaydetti. Bu durumun toplumun adalete olan güvenini zedelediğini ve mağduriyetleri derinleştirdiğini vurgulayan Simge, “Türkiye uluslararası sözleşmelere taraf devletler arasında bulunmasına rağmen söz konusu sözleşmelerde tanımlanmış tedbir, önlem ve sorumlulukları ve Türk Ceza Kanununun (TCK) kadını ve çocuğu koruyan yasa hükümlerini yerine getirmemektedir” dedi. 

MA / ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.