Tecavüzü değil, önergeyi kaba buldu

Mustafa Şentop

Mustafa Şentop

  •  Meclis Başkanlığı, polisin coplu tecavüzünü araştırmak yerine “kaba ve yaralayıcı” bularak, önergeyi iade etti. 

 

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 1 Aralık 2021’de Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yaşanan işkence ve tecavüze dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi, “kaba ve yaralayıcı” denilerek, Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından 14 Aralık’ta iade edildi.

Önergede, olay gününe dair bilgi veren ailenin şu ifadelerine yer verildi: “Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 01.12.2021 günü yapılan rutin çevirmede oğlum Mehmet Volkan Esbalat ve arkadaşı alkollü oldukları için durmuyorlar. Polis oğlumu ve arkadaşını dakikalarca kovaladıktan sonra ‘arabaya vurdular’ diyerek durduruyor. Oğlumu ve arkadaşını arabadan indirip dövüyorlar. Oğlumun arkadaşının makatına silahı sokmuşlar. Oğlum tansiyon hastası ve beli ameliyatlı. Savcı, oğlumu ve arkadaşını Burhaniye Devlet Hastanesi’ne tekrar yeterli rapor verilsin diye yollamış.”

İddiaların araştırılmasına dair talep dikkate alınmazken, önerge gerekçesinde yer alan “Oğlumun arkadaşının makatına silahı sokmuşlar” cümlesi, İçtüzük gerekçesiyle “kaba ve yaralayıcı” görüldü.

İade için de önerge

Gergerlioğlu, Meclis Başkanı Şentop imzasıyla iade edilen önergeye dair bir kez daha soru önergesi verdi. Bu kez Meclis Başkanı Şentop’un yanıtlaması istemiyle verilen önergede, “Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 67. maddesinin ikinci fıkrasında ‘Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, Başkan gereken düzeltmelerin yapılması için o yazı veya önergeyi sahibine geri verir’ kuralına aykırı bulunmuştur. Bu çerçevede tarafınızca önergem iade edilmiştir. Polis tarafından yapıldığı iddia edilen işkence iddiasını benim herhangi bir ekleme yapmadan mağdurun kendi cümleleri ile tarafınıza ilettiğim, şu ifadeyi ‘Oğlumun arkadaşının makatına silahı sokmuşlar’ kaba ve yaralayıcı olmayacak şekilde nasıl ifade edebilirim bana söyler misiniz?” diye soruldu.

Örtbas etme çabası

Önergenin araştırılması yerine iade edilmesine dair MA’dan Berivan Altan’a konuşan Gergerlioğlu, “Meclis Başkanlığı işkenceyi örtbas etmek için ne yapacağını bilemiyor. Vekilliğimin sürdüğü 3 buçuk yılda işkenceye dair hangi önergeyi sunmuşsam bana ‘kaba ve yaralayıcı bulunan önerge reddedilmiştir’ cevabı verildi. Oysa hiçbir yorumda bulunmadan bize gelen bilgileri sorduk. ‘Makata cop sokma’, ‘Filistin askısı’ gibi oldukça büyük acı veren işkencelerin anlatımlarını biz Meclis Başkanlığı’na sunuyorduk. Bunu en fazla araştırması gereken Meclis Başkanlığı önergeyi reddediyor” dedi.

Anayasal suç işleniyor  

İktidarın “işkenceye sıfır tolerans” söylemlerini hatırlatan Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Bir ülkenin Meclis Başkanlığı, milletin uğradığı en ağır insan hakkı ihlalini, insanlık suçu olan bir suça karşı tavrı böyle oluyor. Onlarca önergemize bu muamele yapıldı. Zaten bu konunun araştırılmasını istiyoruz. Bu yanıt, suçu örtbas etme, sümenaltı etme ve cezasızlık politikasını uygulama tavrına giriyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Anayasal bir suç işliyor. Bariz bir şekilde kamu görevlilerin yaptığı bir suçu milletin Meclis’inin başkanı olarak örtbas etme suçu işliyor.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.