Tecavüzü gizlemişler

Kadın Haberleri —

.

.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı müritlerinden Kadir İstekli'nin  6 yaşındaki çocuğa sistematik tecavüz olayını 2020’den bu yana bildiklerini söyleyerek, tecavüzü gizlediklerini itiraf etti. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Derya Yanık'a istifa et çağrısında bulundu.

İsmailağa Cemaat’ine bağlı Hiranur Vakfı müritlerinden Kadir İstekli’nin 6 yaşındaki çocuğa yıllarca sistematik tecavüzde bulunması olayı tartışılmaya devam ediyor. 

2023 yılı Bütçe görüşmeleri sırasından konuya ilişkin konuşan 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın 2020 yılından bu yana tecavüzden haberdar olduklarını söylemesi gerginliğe yol açtı.

Davayı gizlemişler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Mağdur 30 Kasım 2020'de savcılığa müracaat ediyor, 4 Aralık 2020'de ilk kabul birimimize alıyoruz. 8 Aralık 2020'den itibaren mağdur kuruluşlarımızda kalmaya devam ediyor. Mağdura meslek eğitimi veriyoruz, aşçılık eğitimi alıyor, İngilizce öğreniyor ve hayatını kendisi kendi başına idame ettirecek şekilde yetişiyor. Uzun süre gizliliğini sağlamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu konudan kamuoyunun haberinin olduğu tarih davanın açıldığı tarih” itirafında bulundu.

‘Derhal istifa etsin’

Derya Yanık’ın itiraflarına karşı söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Bütün Türkiye duysun. 30 Kasım 2020’de 6 yaşında çocuk istismarı meselesi savcılığa yansımış ve 2020’den beri bu istismar olayını sakladıklarını itiraf etti. Bu kürsüden kendi konuşmasından söylüyorum. Daha da vahimi 4 Aralık 2020’de ŞÖNİM’e gitmiş, birime almışlar, yani konuk evine. El insaf, Allahtan korkmuyor musunuz? 6 yaşındaki bir çocuk istismarı ve ne diyor mağdurun gizliliğini sakladık diyor. Ne gizliliği, siz bugüne kadar ne anne ne baba ne o sapık eş tutuklu mu? Hayır. Savcı takipsizlik verdi mi, evet. Sahte doktor raporu var mı, evet. Ne oldu? Timur Soykan sayesinde Türkiye bu olayı öğrendi, ondan sonra HSK harekete geçti. Dedi ki ben o savcı hakkında soruşturma açacağım. Ben söylemiyorum, Aile Bakanı söylüyor, ve devamında ne diyor. 2022’de de bu olay olmuş ya, olayı öğrenmişler. Bir kere ŞÖNİM’e giden çocuk, kadın başından geçeni anlatır. Aile Bakanı ne iş yapıyor? İstismarı koruyor, saklıyor. Gelmiş burada bu Aile Bakanı var ya pandemi döneminde de 'Kadına yönelik şiddet tolere edilebilir boyutlarda' demişti. Aynı bakan 'Çocuk istismarı siyasetin konusu değildir' diyor. Sen niye oturuyorsun orada. Dün televizyon televizyon Ensar Vakfı’nı savunuyordun. 2 yıldır en korkunç istismara maruz kalmış bir çocuğun kendi ifadesi, bütün Türkiye duysun, Aile Bakanı kadınları, çocukları korumuyor. Onun haricinde her türlü işi yapıyor. Siyasetin de işi değilmiş, toplumla ilgili her şey bizim işimizdir. İnsanla ilgili her şey iktidarın görev alanıdır, sorumluluğundadır. Derhal istifa etsin” dedi.

Çocuğa yönelik tecavüz görmezden geliniyor

Öte yandan itiraflara ilişkin muhalefet partilerinin “Neden iki yıl boyunca sustunuz” sorularına Derya Yanık, cevap vermek yerine, “Kimsenin ne CHP'nin ne HDP'nin ne herhangi bir başkasının bize bu konuda ders verecek yetkinliği yok” sözlerini kullandı. Konuşması boyunca sürekli “aile kavramı” üzerinde duran Derya Yanık sık sık, “Ailenin sahip olduğu güç ve çözüm kabiliyeti toplumsal huzurun da teminatıdır” güzellemesi yaptı.

Genel Kurul’da yapılan konuşmaların ardından soru cevap bölümü sırasında AKP’lilerin sık sık, “Çocuk istismarı kırmızı çizgimizdir” sözleriyle, 20 yıldır AKP eliyle güçlendirilen vakıf ve cemaatlerde artan çocuklara dönük cinsel saldırılar görmezden gelindi.

JINNEWS / ANKARA 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.