Tek kişilik hapishane: Burka

Kadın Haberleri —

Foto: Afp

Foto: Afp

  • Kadına yönelik düşman hukukunun uygulandığı Afganistan’da Taliban, kadınlara yeniden burka zorunluluğu getirdi. Basın açıklamasıyla duyurulan kararda, ‘kadınlar için en iyi seçeceğin evde kalmak olduğu’ belirtildi.

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın kadının bedenine yönelik saldırısı dur durak bilmiyor. Kadın Bakanlığı’nın kaldırılmasıyla önce sokağa çıkması kısıtlanan, daha sonra sokağa çıkması refakatçıya bağlanan, eylem yapması, arabanın ön koltuğunda oturması, seyahate çıkması şartlara bağlanan kadınlara kılık-kıyafet zorunluluğu getirildi. Okula gitmesi, ehliyet alma yasaklanan kadına, “İslami şartlar çerçevesinde kadınlar haklarını kullanacaktır” diyen Taliban, şimdi de tek kişilik hapishane olan burka giyme zorunluluğu getirdi.

Bir kararname ile getirelen burka ilişkin, “Fazileti Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı” basına yaptığı açıklamada, kadınlar için en iyi seçeceğin burka olduğunu belirterek, "Kadınlar, burka giymek zorunda çünkü bu geleneksel ve saygıdeğer bir kıyafet" dedi.

‘Nedeniniz yoksa evden çıkmayın’

Burka zorunluluğuna uymayan kadınların eşleri, babaları ya da yakın erkek akrabalarının cezalandırılacağı belirtilen açıklamada, "Şeriata göre, çok genç ve çok yaşlı olmayan kadınlar bir erkekle karşılaştıklarında herhangi bir tahriki önlemek için gözleri hariç yüzlerini örtmeli" denilerek, dışarı çıkmak için bir nedeni olmayan kadınların, “Evde kalmalarının onlar için daha iyi olacağı" belirtildi.

Taliban’ın iktidarda olduğu 1996 ile 2001 yılları arasında kadınların burka giymesi zorunluydu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.