Tepeyi kaleye çevirdiler 

  • Türk ordusunun ilk saldırı noktalarından olan ve indirme yapmak istediği Şehîd Şahîn Tepesi’ni direniş kalesine çeviren YJA Starlı Viyan ve Eylem'in şehitler kervanına katıldığı açıklandı.

Hareketli gerilla timlerine öncülük ederek Türk ordusuna darbeler vurup geçit vermeyen YJA Star’ın en seçkin komutan ve militanlarından olan Viyan Botan (Sevim Dayar / Şirnex) ve Eylem Ronî'nin (Dilvîn Ato / Kobanê) şehit düştüğü duyuruldu. HPG BİM, iki gerillayla ilgili bilgiler de paylaştı: 

Viyan Botan / Sevim Dayar

 

Hayali gerilla olmaktı

Viyan, Cizîr’de yurtsever bir ailede doğdu. Küçük yaşlarda PKK’yi ve gerillayı tanıdı. Çocukluk hayalinin peşini hiçbir zaman bırakmayan Viyan, 2014'te gerillaya katılarak hayalini gerçekleştirdi. Cudî, Qendîl ve Zap alanlarında kaldı. Zap'tan ayrılmak istemedi. Kendisini sürekli eğiterek öncü bir YJA Star gerillası olarak sürece cevap olmaya çalıştı. Aldığı ideolojik eğitimlerle kişiliğinde önemli değişimler yaratarak özgür kadın ilke ve ölçülerinde derinleşti. Zap'ta birçok eylemde yer aldı; cesareti ve koparıcı eylem tarzıyla örnek oldu. Özellikle 2021'deki işgal saldırılarına karşı geliştirilen birçok eylemin içerisinde komutan olarak görev aldı. 14 Nisan 2022'de başlayan yeni işgal saldırılarına karşı da ilk anlarında karşı saldırıya geçti. Türk ordusunun birçok defa indirme denemesi yaptığı Şehîd Şahîn Tepesi’ni adeta direniş kalesine dönüştürup havadan indirme yapmasını engelleyenlerdendi. Birlikte şehadete ulaştığı Eylem ile birlikte darbe üstüne darbe vurup bir süre bu alandan geri çekilmesini sağladı. Direnişiyle Zap alanının kahraman komutanları arasındaki yerini aldı. 

Eylem Ronî / Dilvîn Ato

 

Uzman gerillacılığını ispatladı

Eylem, Kobanêli yurtsever bir ailede doğdu. PKK'yi, 2014'teki tarihi Kobanê Direnişi sürecinde tanıdı. Kobanê Direnişi’ne katılan Apocuların mücadele, azim ve kararlılıklarından ve DAİŞ'e karşı fedaice savaşmalarından etkilendi. Kobanê’deki kahramanlıklara yakından tanıklık etti ve 2017'de gerilla saflarına katıldı. Kadın Özgürlük İdeolojisi’ndeki keskin ve kararlı duruşuyla öncü bir militan oldu, üstlendiği misyonu askeri alanda da yerine getirebilmek için yeniden yapılanma projesi çerçevesinde askeri uzmanlık eğitimlerine büyük önem verdi. Özellikle yeni dönemin savaş taktiklerini uygulama noktasında ustalaştı, Türk ordusuna karşı geliştirdiği eylemlerle bunu ispatladı. Birlikte savaştığı ve şehadete ulaştığı Viyan gibi 14 Nisan saldırılarının ilk anlarında Türk ordusuna müdahale ederek savaşın ve direnişin karakterini belirledi. Hareketli gerilla timleri savaş tarzındaki profesyonelliğiyle darbe üstüne darbe vuran timlerin içerisinde yer aldı ve Türk ordusunun Şehîd Şahîn Tepesi’nde kırılmasında büyük bir emeğin sahibi oldu. Üzerine düşen görev ve sorumlulukları başarılı bir şekilde yerine getirerek direniş bayrağını ardıllarına devretti.  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.