Toplu definler olmasın

Toplu mezarlar

Toplu mezarlar

  • Deprem bölgesine yaşamını yitirenlerin toplu olarak gömülmesine tepki gösteren Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi Eşsözcüsü Mahmut Erol, toplu definin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yasaklı olduğunu belirterek, "Ölü bedene saygı olmalı, toplu definlere son verilmeli" dedi.   

Can kaybının her geçen saat artması ve müdahalenin geç olması nedeniyle yaşamını yitirenlerin cenazeleri camilerde, sokaklarda saatlerce bekletildi. Özellikle Semsûr’da kepçelerle açılan mezarlara 10 cenazenin, yıkanmadan, kıyafetleriyle battaniyelere sarılarak defnedildikleri görüldü. Diğer yandan enkaz altında hala canlı insanların olma ihtimallerine rağmen kepçelerle enkaz kaldırma çalışmalarının başlatılması hayatta olanların yaşamını yitirmesine, cenazelerin ise parçalanmasına neden oldu. MA'ya konuşan Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi Eşsözcüsü Av. Mahmut Erol, toplu definlerin yasak olduğunu söyledi. 

Deprem bölgesinde bulunarak yaşananları yerinde gözlemleyen Erol, yaşamını yitirenlerin sokaklarda poşet içinde bekletildiklerini ve toplu olarak gömüldüklerini belirterek, bu görüntülerin cenaze sahiplerinde ve halkta travmaya neden olduğunu kaydetti. Erol, ölü bedenlere saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sokakta bir battaniyenin altında veya bir poşetin içinde cenazeler bekletildi. İnsanlar ölüleri için gerekli izinleri alabilmek için arabalarına koyup adliye adliye gezdirerek, savcı aradı. Savcı ararken de cenazeler çürüdü. Tüm bunlar, devletin organize olamama durumunu gösteriyor” dedi. 

Deprem bölgesinde farklı inançlara sahip etnik grupların olduğunu hatırlatan Erol, bu kişilerin kendi inançları gereği defnedilmesi gerektiğinin de altını çizdi. Görüntülere yansıyan toplu gömülmelere tepki gösteren Erol, toplu mezarların 2. Dünya Savaş’ından bu yana yasaklanan bir uygulama olduğunun altını çizdi. Erol, şunları söyledi: “Yaşamını yitiren yurttaşların toplu bir şekilde defnedilmesi geride kalan yakınlarının doğal haklarına saygısızlık yapıldığı anlamına gelir. Yakınlarının, mezar başında dua etme hakları ellerinden alınmış olur. Bu pratiğin derhal son bulması gerekiyor. O bölgelerde yaşayan insanların çok farklı milletler olmakla beraber, dini inançları da farklı. Bunların her birinin yas tutma biçimi, ölüyü gömme biçimi farklıdır.”

 

*****

Can kaybı 43 bin 556

Türk hükümetine göre; depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 43 bin 556'ya yükseldi.

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun önceki günkü açıklamasına göre; hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 556'yı buldu. Soylu, “Şu anda yüzde 75 ile 80 arasında hasar tespit oranı. 600 binden fazla bağımsız bölüm yıkılmış, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı. Ticaret alanındakileri de eklerseniz 750 bini buluyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.