Toplu mezar kasabından tehdit

Newala Qesaba'da villalar haberi

Newala Qesaba'da villalar haberi

  • Newala Qesaba'ya villa yapan müteahhit, bu vahşeti İHD'li ve gazeteci olarak teşhir edip gündemde tutan Zana Aksu'yu hedef almaya başladı. 

BARIŞ BALSEÇER / STRASBOURG

Gazeteci Zana Aksu, kamuoyunda büyük yankı bulan Newala Qesaba haberi nedeniyle AKP’li Abdülkerim Dayan tarafından tehdi ediliyor. Toplu mezarların üstüne lüks konut inşa etmekten utanmayan müteahhit, kentteki karakol yollarını da yapıyor.

Aynı zamanda vicdani retçi olan Zana Aksu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi ve Hollanda Helsinki Komitesi’nin Türkiye’de risk altında olan insan hakları savunucusu listesinde yer alıyor. Bir dönem İHD Siirt Şube Başkanı olarak basın açıklamaları ve dernek içerisindeki çeşitli faaliyetleri nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında birçok dava açılan Aksu, yazdığı haberlerden dolayı da onlarca kez gözaltına alındı. 2009-2011 yılları arasında haberlerinden ötürü tutuklu kaldı. Askerliği reddettiği için de 18 ay hapis ve on binlerce para cezasına çarptırıldı. Bilgisayar ve fotoğraf makinesi ile telefonlarına da ‘suç aracı’ olduğu suçlamasıyla el konuldu. 

Villalardan önce nabız yoklandı

Aksu, hem İHD'li hem de gazeteci olarak Türk devletinin katliam sonrası toplum mezar olarak kullandığı Newala Qesaba’yı (Kasaplar Deresi) hep gündeme getirdi. 2014'te çıkan cenazeleri çöpe atan işçiler, çobanlar ve halkla görüşerek hazırladığı dosya ardından alan, belediye imar planından çıkarıldı. Aksu, “Alanın korunması için dosyayı savcılığa teslim ettik. Savcılık o dönem bize bölgede bir imar riskinin bulunmadığını şimdiden alan sınırlarının belirleneceğini dile getirdi” dedi. Newala Qesaba’da 2016'da okul yapma girişimini de haberleriyle duyurup teşhir eden Aksu, “Bu aslında bir nabız yoklamaydı. Halkın tepkisi ölçülmeye çalışıldı. Yeterli tepki oluşmadığından villalar yapıldı” diye konuştu.

Toplu mezarlara rant için üşüştüler

Newala Qesaba’nın 500 dönümlük bir alan olduğunu söyleyen Aksu, müteahhitlerin tam da belirlenen alan içerisine villalar inşa etmeye başladığını dile getirdi. Kürt toplumsal hafızasında önemli bir yer tutan Newala Qesaba’nın birilerine önemli bir rant sağladığına işaret eden Aksu, bir villa fiyatının 2 buçuk milyon TL'yi aştığını söyledi. Newala Qesaba’da villalar yapacak kişinin AKP’li Abdülkerim Dayan olduğunu belirten Aksu, şunları söyledi: “Bu rantı kamuoyuna duyurunca müteahhit resmen bana savaş açtı. Bu kişi çözüm süreci öncesi AKP’liydi. Çözüm sürecinde ise HDP’ye yanaştı. Savaş kararı sonrası tekrar AKP’ye geçti. Şu an da karakol yollarının yapımı başta olmak üzere Siirt’teki tüm ihaleler bu kişiye veriliyor.” 

Yargı ve polisle baskı kurmaya çalışıyor

Müteahhitin kendisi hakkında üç defa savcılığa şikayette bulunduğunu, bu şikayetlerin takipsizlikle sonuçlandığını dile getiren Aksu, “Hakkımdaki şikayetler 5 gizli tanığın beyanlarına dayanıyor. Şikayetlerinde kendisini hedef gösterdiğimi, hakaret ettiğimi iddia etmiş. Bu kişi hala yargıyı ve polisi devreye koyarak üzerimde baskı kurmaya çalışıyor” şeklinde konuştu. “Bu villaları kimse almasın” çağrısı nedeniyle müteahhit tarafından hedef alındığını söyleyen Aksu, “Konu kamuoyuna taşınınca birçok kişi, villaları satın almaktan vazgeçti. Yani villaları yapan kişi utancından değil, müşteri kaybettiği için bana saldırıyor” dedi. 

Aksu'ya karşı tümünü satın aldı

Yayın yönetmenliğini yaptığı Siirt’ten Öte gazetesinin birçok kez erişime kapatıldığını, bu nedenle yaşadığı ekonomik nedenler sonucu gazeteyi kapatmak zorunda kalan Aksu’nun açtığı işletme ise müteahhit Dayan’ın girişimleri sonucu kapatıldı. Kafetaryasının kriminalize edildiğini söyleyen Aksu, şunları kaydetti: “Ekmek kapım üzerinden kriminalize edildim. Gizli tanık şikayetlerine dayanarak iş yerimi mühürleyemediler ama benim iş yerimin de bulunduğu tüm alanı müteahhit satın aldı. Ben dahil tüm esnaf yerinden edildi. Küçük bir mekanım vardı maalesef onu da yok ettiler.”

Halk düşmanları palazlanıyor

Dayan'ın sadece bir örnek olduğunu; Dayan gibi karakterlerin Kürdistan’da kendi halkına karşı kullanıldığını vurgulayan Aksu, şöyle konuştu: “Kürdistan’da çıkarlarını ön planda tutan bir sınıf ortaya çıktı. Bu sınıf, kendi çıkarları için halkının tüm değerlerine saldırıyor. Bu sınıf, devletin özel savaş politikasının bir parçası olarak kullanılıyor. Bu kişiler kazandıkları paraya bakıyor. Her şeyi satabilecek potansiyelleri var. Bundan dolayı kentler, fuhuş ve uyuşturucu çeteleriyle de dolmuş durumda.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.