Topluma hazır değilmiş!

❏

  • Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu 30 yıllık tutsak Derviş Kılınç’ın “toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı” gerekçesiyle tahliyesini üç ay erteledi. 

 

Cezaevlerinde infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen “iyi halli olmadıkları” gerekçesiyle tahliyeleri engellenen tutsaklara, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu tarafından “örnek” gösterilen tutsak da eklendi. “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla 8 Kasım 1992'de Diyarbakır 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezası verilen Derviş Kılınç, bir ay içinde hem “örnek tutuklu” seçildi hem de infazı ertelendi. 

Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, 5 Ağustos'ta Kılınç’ın “iyi hal” durumundan dolayı “tutuklulara iyi örnek” olduğu gerekçesiyle 5 dakikalık olan telefon görüşmesini bir defaya mahsus olarak 10 dakikaya çıkardı. Kurul, 27 Temmuz’da da “iyi halli” olduğuna dair rapor düzenledi, ancak PKK’lilerin koğuşunda kalmasından dolayı gözlem, tutum ve davranış değişikliğine ilişkin değerlendirme olumsuz yönde olduğu gerekçesiyle şartlı tahliye talebinin reddine karar verildi. İnfaz süresi dolan ve 2 Eylül’de koşullu salıverilme başvurusu yapan Kılınç, başvuru sonrası İdare ve Gözlem Kurulu’nun karşısına çıktı. Mülakata tabi tutulan Kılınç’ın sorulara samimi bir şekilde cevap vermediği, toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı ve tahliye olması halinde yeniden suç işleme ihtimali olabileceği kanaatine varıldı. Gözlem ve İdare Kurulu, daha önce verdiği “iyi hal” raporu ve “örnek tutuklu” gösterilmesine rağmen Kılınç’ın “iyi halli olmadığı” gerekçesiyle tahliye talebini üç ay süreyle erteledi.  

Kılınç’ın avukatı Serdar Çelebi, ret kararının kaldırılması için Diyarbakır İnfaz Hakimliğine başvurdu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.