Toplumla birlikte çözüm

Kadın Haberleri —

Ayten Kordu

Ayten Kordu

  • Yeşil Sol Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, sorunları, kadın öncülüğünde toplumla birlikte çözeceklerini söyledi.

Kurdistan’da özel savaş politikalarının en derin uygulandığı kentlerden biri Dersim. 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Dersim Milletvekili olarak seçilen Ayten Kordu, milletvekili seçilmesini, kentte yaşanan sorunları ve çözüm yollarına dair JINNEWS'ten Şehriban Aslan'a konuştu.

Dersim cevabını verdi

Dersim’in önceki belediye başkanları olan Edibe Şahin ve Nurhayat Altun’u anımsatan Kordu, “Daha önce seçilen Aysel Doğan arkadaşımız var, iradesi gasp edilen bir milletvekilliği süreci oldu. Hem temsiliyet, hem mücadele hem de kadın emeği açısından yoğun emeklerin olduğu yerdir Dersim. Kadın vekil talepleri vardı, onu bize layık gördüler. Kadınlar öncülüğünde bileşenlerimiz vardı. Aynı zamanda Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaydım. Birlikte çalışma yürüttük ve iyi sonuçlar aldık. Tek adam rejimine karşı Yeşil Sol Parti vekil çıkardı. Hem de bu rejime Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en büyük şekilde cevap verdi. Bu anlamda onurluyuz” dedi.  

Büyük problemler var

Dersim’de büyük problemlerin olduğuna dikkat çeken Kordu, şunları paylaştı: “Ciddi bir şekilde yaşam güvenliği, işsizlik, göç sorunu var. İnsansızlaştırma politikası, çok uzun süredir ve ince bir şekilde yürütülüyor. Kadınlar ve gençler üzerinde yozlaştırma ve uyuşturucu politikası var. Hem inancına hem Kürt kimliğine hem de siyasal anlamdaki bakış açısına dönük ciddi bir saldırı var. Evet, burada kadın vekil olduk ama kadın bakış açısıyla kadınlarla birlikte ortak çözüm bulacağız. Şehrimizde hala Gülistan Doku nerede demeye devam edeceğiz. Meclis’te ve kentte kadınlarla birlikte bunun takipçisi olacağız. Topluma verilmek istenen mesajda ‘Ben kaybederim, ortadan kaldırırım, gözaltına alırım, baskı uygularım. Ne hukuk ne de yargı yoluyla hesabını veririm’ diyor. Kentin dört bir yanı izleniyor ve bu kentte bir kadın kayboluyor. Bu kentte buna ilişkin çok ciddi bir soruşturma ve açıklama söz konusu değil. Bu da toplumda ve kadında ciddi bir güvensizlik yaratmadır. 

Örgütlü yapı yetersiz kalıyor

Köylüler hayvancılık yaptıklarını, otlatmaya götürdüklerini ve sürekli dürbünlerle izlendiklerini söylediler. Kadınlar hayvanları otlatmaya çıkamıyor. Dolayısıyla burada ciddi bir yaşam tedirginliği var. Kadınlar özellikle çocukları, aile ve yakınları için endişeleniyor. Buna ilişkin Meclis’te ve kentimizde muhatap ortak kurumlarla karar alıp buna ilişkin gerekli çözümler geliştireceğimiz konusunda yaklaşımlarımız olacak. Burada makas diğer yerlere göre daha kapalıdır. Yani kadınlar en azından daha güç sahibidir. Toplumsal desteği kendi çevresinden daha fazla alabiliyor. Bu anlamda burada oluşmuş örgütlü bir yapı var. Tabii bu konuda zaman zaman yeterli kalmıyor, daha kalıcı kurumsallaşma olması gerekiyor. Hukukun ve yargının çalışma yürüttüğü kurumlarla kentin kimliği, kadın açısından bakılmasıyla ilgili bir çalışma yürütmeliyiz.”

Ortak çalışma yürüteceğiz

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun üzerinden kadınlara dönük hak gasplarına işaret eden Kordu, buna karşı daha fazla çalışmanın gerekliliğini vurguladı. Partisinin kadın beyannamesine değinen Ayten, “Sorunların özgün çözülmesi için çözüm önerilerimiz mevcut. Bu program üzerinde hareket ederken kentimizin dokusuna, kültürüne, kimliğine ve ihtiyaçlarına öncelik vererek ortaklaşıp çalışma yürüteceğiz. Tabii kentimizin kadın temsiliyetinden genel bir beklentisi var. Biz de kadın öncülüğünde, kadın temsiliyetiyle kentimizdeki sorunları toplumumuzla birlikte çözeceğiz. Eril zihniyetten arınarak çözeceğiz” şeklinde konuştu.

Sahada mücadele ediyoruz

Dersim'in özgürlükten, eşitlikten ve demokratik inşadan yana olduğunu söyleyen Kordu, şunları ifade etti: "Cumhurbaşkanlığı konusunda da en üst düzeyde temsiliyet gerçekleştirdi. Kürtler genel anlamda da demokrasiye ve özgürlüğe oyunu verdi. Çoğu yerlerde oylarımız çalındı. Hırsızlık yaparak ikinci tura gittiler. Tek adam rejimine son verme iddiamız için mücadele ediyoruz ve sahadayız. Biz zaten kolaydan gelen bir hareket değiliz. Her şekilde bu tek adam rejimi gitmelidir. Bir demokrasi nefesine ihtiyaç var.” DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.