Topraklarımızı birlikte koruyalım

Yurt Dışı Haberleri —

KNK

KNK

  • Kurdistan Ulusal Kongresi 22. Genel Kurulu’nda Türk devletinin Metîna’ya işgal saldırısı kınandı. KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad “Türkiye, katliamın başını çekiyor. İran, Suriye ve Irak da bunun parçası. Birlik olmalı, topraklarımızı birlikte korumalıyız” dedi.
  • KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus ise KDP’ye seslenerek, “KNK’nin birlik çağrılarına KDP hariç herkes cevap vermiş. Herkesin huzurunda KDP’ye ‘Türkiye’nin katliamlarına ortak olma’ çağrısında bulunuyoruz. Kürtlerin birliği ve çıkarlarına hizmet etmeliyiz. Halkımızın kurtuluşu burada” mesajı verdi.

KNK Genel Kurulu, Kurdistan’ın dört parçasından siyasi parti, kurum ve kuruluşları bir araya getirdi. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat ve Hewlêr ziyareti öncesi ve Metîna’ya yönelik işgal saldırısına denk gelen toplantıda, Kürtlere ulusal birlik ve saldırılara karşı ortak tavır çağrısı yapıldı.

KNK 22’nci Genel Kurulu ara dönem toplantısı “Kurdistan'ın kurtuluş ve özgürlük mücadelesinin başarı yolu birliktir” sloganıyla 20-21 Nisan tarihleri arasında Hollanda’nın Den Haag kentinde yapıldı. Dört parça Kurdistan’daki Kürt partileri arasında 25 yıldır ulusal birlik arayışına öncülük eden KNK’nin toplantısına 200’e yakın delegenin yanı sıra onlarca siyasi parti, kurum ve kuruluş temsilcisi, aydın ve yazar ile Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir de katıldı.

Zeynep Murad: Birlik olmalıyız

Divan Başkanı Nilüfer Koç toplantının kritik bir süreçte yapıldığının altını çizerek, "Türkiye, Güney Kurdistan'a saldırı peşinde. Yaklaşımlarımız da buna göre olmalı” dedi. KNK Eşbaşkanı Zeynep Murad da Kurdistan’a yönelik saldırı tehdidine işaret ederek, “Yüz yıllardır gerçekleştiremedikleri planlarını gerçekleştirmek istiyorlar. Türkiye, bu katliamların başını çekiyor. İran, Suriye ve Irak da bunun bir parçasıdır. Bütün bu katliamlara karşı biz Kürtler birlik olmalıyız. KNK ve Kürt kurumları olarak Türkiye'nin askeri operasyonlarına karşı birlikte hareket etmeliyiz. Topraklarımız hepimizin namusudur, hepimizin savunması gerekiyor” dedi.

Karamus: KDP suça ortak olma

KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, “Dört sömürgeci devlet, bugün Kürtlerin kazanımlarına birlikte saldırıyor” diyerek KDP’ye bu suça ortak olmama çağrısında bulundu: “KNK’nin birlik çağrılarına herkes cevap vermiş ama KDP hiçbir şekilde cevap vermiyor. Burada herkesin huzurunda KDP’ye ‘Türkiye ile birlikte katliam ve krize ortak olma’ çağrısında bulunuyoruz. Kürtlerin birliklerine, çıkarlarına hizmet etmeliyiz. Halkımızın kuruluşu buradadır.”

Kartal: Krizi Öcalan çözer

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekerek, “25 yıldır  İmralı’da esir tutuluyor. Son 3 yıldır haber alamıyoruz. Bu ağır tecrit, Kürt halkı üzerinde savaş yürütmek için sürdürülüyor. Bunun için Önder Apo’ya ağır tecrit uyguluyorlar. Toplantımız bu çerçevede tartışmalar yürütecek ve kararlar alacak” dedi. “Abdullah Öcalan’a özgürlük” için küresel çapta başlatılan kampanyanın etkilerine işaret eden Kartal, “Ortadoğu krizini Abdullah Öcalan’ın fikirleri çözer. Tüm dünya bilsin ki Kürt halkı tek ses ve birlik içinde bir tavır ve tutum sahibi olacak” diye belirtti.

Saldırıya karşı net tavır alalım

Türk devletinin tüm imkanlarını seferber ederek seçim sonrası savaş hazırlığı içinde olduğunu belirten Kartal, “Zorluğu görüyor. Onun için destek almak istiyor. Irak ve Arap devletlerini, Avrupa devletleri ve Amerika’yı ziyaret ederek, destek istiyor” dedi. “Bu aynı zamanda Türk devletinin özgürlük gerillası karşısında sonuç alamadığının ispatıdır” diyen Kartal,  saldırıya karşı net bir tutum alınması gerektiğini vurguladı:“Bütün hareketlerimiz, siyasi partilerimiz ulusal tavır almalı.”

Uzun: Varlık yokluk savaşı

KNK üyesi Adem Uzun da 3’üncü Dünya Savaşı’nın merkezinde Kürtlerin bulunduğuna işaret ederek, “Ciddi ve önemli kararlar almalıyız. Ya yok olup gideceğiz ya da kazanım sahibi olacağız” dedi. “Şimdiye kadar ortaya çıkan kazanımları bu dönemde kurban edemeyiz. Onun için düşmanlarla hareket eden güçlere karşı tavrımız net ve açık olmalı” mesajı veren Uzun şöyle devam etti: “Kerkuk bizim için ulusal bir mesele, diğer Kürt bölgeleri de öyle. Abdullah Öcalan’ın içerisinde bulunduğu durum da bizim ulusal sorunumuz. Biz Önder Apo’yu bir parti ve bir parça önderliği olarak göremeyiz.”

Ulusal konferans mutlaka yapılmalı

Kürt ulusal konferansının artık geciktirilemez olduğunun altını çizen Uzun, “Lozan’ın 100’üncü yılındayız. Geçen yıl Lozan Konferası’nda Kurdistan Ulusal Birlik Konferansı kararı almıştık. Buradan tekrar çağrıda bulunuyorum; bu konferansı bu yıl içerisinde yapalım. Kim gelirse gelsin, gelmeyen de gelmesin ama biz bunu gerçekleştirelim. Eğer biz ulusal birliğimizi sağlamazsak, kimse bizi ciddiye almaz” diye konuştu. 

Omer: Kürt partileri oyuna gelmesin

Rojava Özerk Yönetimi adına Dr. Abdulkerim Omer de Kürtlerin kazanımlarının tehlike altında olduğunun altını çizerek şunları belirtti: “DAİŞ statü olarak bitti ancak bizim için hala tehlikedir. Büyük bir destek alıyor. İran milisleri, Suriye rejimi, Rojava’da aşiretler üzerinden bizi tehdit ediyorlar. Tezgahlar kuruyor. Türk devleti bunu körüklüyor. Ayrıca hava saldırıları ile katliamlar yapıyor. Ekonomimize, insanlarımızın yaşam alanlarına yönelik bombardımanlar gerçekleştiriyor. İnsanları aç bırakmak, kaçırtmak ve korkutmak için yapıyorlar. Bu tehditler devam ediyor. Başûr’da, Hewlêr ile Bağdat arasında sorunlar var. İran ve Türk devletinin buradaki kazanımlara yönelik tehditleri her geçen gün artıyor. Türk devletinin YNK üzerinde tehditleri var. Türk devleti, Erdoğan, Kürtlerin kazanımlarını yok etmek için diplomasi faaliyetlerini artırıyor. Bu yüzyılda Kürtleri yok etme politikaları daha da canlıdır. Kürt partileri ve hareketleri buna taraf olmasın, bu oyunlara kanmasın, bunun bir parçası olmasınlar.” 

Şemal: Tarihi rolümüzü oynayalım

YNK adına konuşan Şex Şemal “Halkımız ve çıkarları büyük bir tehlike altında. Yeni dönemde Ortadoğu’da sıcak gelişmeler yaşanıyor. Biz Kürtler de tarihte oynamadığımız rolü oynayarak, tarihe cevap verelim” şeklinde konuştu.  

Goran Hareketi adına Fuat Cemal, kültür ve dil üzerindeki asimilasyona karşı mücadelenin önemine vurgu yaparak, özellikle işgalci devletlerin demografik değişim yönündeki emellerine karşı da Kürt halkının mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. 

Muslim: Sorumluluk hepimizde

Toplantıya video aracılığıyla katılan PYD Eşbaşkanı Salih Muslım ise şu mesajı verdi: “Olası bir saldırı karşısında halkımız birlik içinde sorumluluk alacak. Sorumluluk hepimizde olacaktır. Birlik içinde karşı durmalıyız. Kürt halkının birlik talepleri için KNK de çalışmalar yürütüyor. Osmanlı emellerinden vazgeçmeyen Türk devletinin saldırıları karşısında halkımız, birlik temelindeki direnişi ile kazanacaktır. Kürt düşmanları kazanamayacaktır.” 

Özgürlük için birlik olalım

Kurdistan Yenilikçi Hareketi Başkanı Dr. Rizgar Qasim, “Topraklarımızı da özgürleştirmek için birlik olalım ve mücadelemizi yükseltelim” dedi.

Partiya Îslamiya Kurdistan (PİK) Genel Başkanı Hikmet Serbilind ise “Kürt halkı birlik ve tek ses olarak ulusal kazanımlarını korumak için bu saldırıya karşı hazırlıklı olmalıdır” diye konuştu.

Kürtler çözümün parçası

Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir ise “Kürtler Ortadoğu'da her zaman çözümün bir parçasıdır; sorunların, çatışmaların, savaşların değil. Öncelikle iç çelişkileri aşmalı, bölgesel savaş ve çatışmalardan kaçınarak kendi bölgelerinin barışını, istikrarını ve ekonomisini korumalı” ifadelerini kullandı. Türk devletinin saldırıları sonucu yaşanan can kayıplarını Türk tarafına bildirdiklerini belirten Ebubekir, “Kurdistan komşu ülkelere yönelik tehdit oluşturmuyor. Güney Kurdistan ve Kurdistan'a yönelik tehdit, tüm dünya ekonomisine yönelik tehdit oluşturmaktadır. Bu tarih boyunca geçerli olan bir gerçektir. Umarım Kürtler sorun ve tehdit olarak değil, sorunların çözüm kaynağı olarak görülecektir” dedi.

Farklılıkları buluşturdu

Kürt Kadın Hareketi adına Sultan Öger ise Leyla Qasım, Sakine Cansız, Jîna Emînî, Hevrîn Xelef’i anarak, “Kürt kadını 100 yıldır bu katliamları yaşıyor. Dünyanın her tarafına göç ettiler. Yeni bir Lozan daha yaşanmasın ve Kürt halkı toprakları üzerinde özgürce yaşasın diye Kürt Kadın Hareketi olarak sorumluluk hissediyoruz” diye konuştu.

Kazakistan Kürtleri adına Gulnar Azadî, “Biz Kürtler dünyanın dört parçasına dağılmışız. Eğer çocuklarımıza ve yeni nesillerimize Kürtçe’yi aktarmaz ve kültürümüzü yaşamazsak kayboluruz” diyerek, KNK’nin bu konuda çalışmalarına hız vermesi gerektiğini vurguladı. 

Asuri-Süryani, Êzidî, Yarsan gibi Kurdistan’daki etnik inanç ve halk temsilcileri başta olmak üzere çok sayıda siyasetçi, kurum ve kuruluş temsilcileri söz alarak ulusal birlik mesajı verdi.

Toplantının ikinci gününde KNK’nin yıllık faaliyet raporu okundu, ulusal birlik için yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verildi. Gelecek dönem çalışmalarının masaya yatırıldığı, sonuç bildirgesinin çıkmasının beklendiği toplantı gazetemiz yayıma hazırlanırken devam ediyordu.

İşgale karşı ortak tavır

KNK Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda Türk devletinin Metîna’ya yönelik işgal saldırısı gündem oldu. Divan tarafından okunan ortak açıklamada işgal saldırısı sert bir dille kınanarak, Kürt siyasi parti ve hareketlerine ortak tavır almaları çağrısı yapıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.