Torbada bir evlat!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Aktivist ve karikatürist Gianluca Costantini ve çizdiği grafiti

Aktivist ve karikatürist Gianluca Costantini ve çizdiği grafiti

  • Hakan Arslan’ın kemiklerini bir torba içinde teslim alan baba Ali Rıza Arslan’ın infial yaratan görüntüsünü çizen aktivist ve karikatürist Gianluca Costantini, "O fotoğrafı gördüğümde çizme ihtiyacı hissettim, son derece hareketli, trajik ama aynı zamanda şiddetliydi” dedi. 

VEDAT YELER/YUNANİSTAN

Amed’in Sur ilçesinde 2 Aralık 2015 yılında ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' sürecinde yaşanan çatışmalarda şehit düşen Hakan Arslan’ın kemiklerinin 7 yıl sonra babası Ali Rıza Arslan’a bir torba içerisinde teslim edildi. 29 Ağustos’ta basına düşen baba Arslan'ın çocuğunun kemikleri bir torba ile teslim aldığı görülüyordu. İnfial yaratan bu uygulama İtalyan aktivist ve karikatürist Gianluca Costantini'nin de dikkatini çekti. İnsan hakları ihlallerini ve hukuksuz uygulamaları eleştiren çizimleriyle tanınan İtalyan aktivist ve karikatürist Costantini, infial yaratan o görüntüyü bir duvara çizdi. Costantini ile hem çizimini hem de Kürtlerin çizimlerinde edindiği yeri konuştuk.

'Boş duvarlara çizdim'

Son 15 yılda Türkiye'de neler olup bittiğini çalışmalarında konu edindiği not düşen Costantini, 2016’dan önce İtalya ile Türkiye arasında çok sık seyahat ettiğini söyledi. 2016 yılında Türk hükümeti tarafından terörle suçlandığını, karikatürlerini paylaştığı internet sitesine de erişim engeli getirildiğini kaydeden Costantini, 2016 yılında beri Türkiye’ye girememekte ve arkadaşları tarafından kendisine gönderilen boş duvarlar üzerine çizimlerini yapmakta. 

Cizre’de yaşananları takip ettim

Kürt halkını konu edinen çeşitli çizimlerinin 2015–2016 yıllarından önce de olduğunu ifade eden Costantini, özellikle Aralık 2015 ile Şubat 2016 arasında Cizre’de yaşananları takip ettiğini vurguluyor. Costantini, Cizre’de yaşananlarla beraber Kürtlere dönük yapılan zulmü, “O andan itibaren neler olduğunu sürekli olarak daha fazla yakından takip ettim” diyor.

Kürt halkı beni hep etkiledi

Costantini: “Benim çalışmalarım bir millete, bir dine veya bir siyasi partiye ait olmayı düşünmeden önce özgürlükten başlıyor. Konuşma ve hareket özgürlüklerini kaybeden insanlara dayanışmakla ilgileniyorum. Kürt halkı bu kayıplardan her zaman etkilenmektedir.”

 

Amacım zulmü göstermek

Çizimlerin bir bireyi veya bir şehri anlatabildiğine dikkat çeken Costantini, Kürtlerle ilgili karikatürleri aracılığıyla dünyaya ve Kürtlere verdiği mesajlara dair de şöyle konuştu: “Çizimler aracılığıyla Kürtlerin Türk hükümetinden gördüğü zulmü göstermeye çalışıyorum. Özellikle diğer ülkelerde bu soruna dikkat çekmeye çalışıyorum.”

“O fotoğrafı gördüğümde çizme ihtiyacı hissettim, son derece hareketli, trajik ama aynı zamanda şiddetliydi. O adamın elinde oğlunun kemikleri var. O adamın elinde oğlu var” aktarımları ile oğlu Hakan Arslan’ın kemiklerini bir torbada teslim alan babaya dair çizimine değinen Costantini, Hakan Aslan'ın ailesine ancak çizimiyle yakın olabileceğini bildirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.