Tüm dünyadan avukatlar: İmralı’ya gidilmeli

.

.

  • Dünyanın dört bir yanından avukatlar, CPT'ye seslenerek, "Tekrar İmralı'ya gitmelisiniz. Biz de İmralı'ya gidecek bir heyetin parçası olmak istiyoruz” dedi.

MİHEME PORGEBOL

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türk Adalet Bakanlığına başvuru yapan avukatlar ve hukukçular bugün online bir basın açıklaması yaptı.

Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları için Avukatlar Birliği (ELDH) Eşbaşkanı Barbara Spinelli Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın davasını “Dünyada en yoğun katılımlı hukuk davası” şeklinde tanımladı. “Türk hükümetinin böyle küresel bir talebi göz ardı etmesi oldukça zor olacak” diyen Spinelli dünyanın her yanındaki avukatların uluslararası kurumlara başvurup tecrit politikalarına karşı Türkiye hükümetine baskı yapması gerektiğini söyledi. Spinelli, Türk hükümetini de taraf olduğu uluslararası hukuk ilkelerine uymaya çağırdı. 

İmralı sistemi anlatıldı

ELDH Genel Sekreter Yardımcısı Thomas Schmidt ise Türk Adalet Bakanlığına gönderilen ve yaklaşık 2000 avukatın imzasını taşıyan mektubu okudu. 

Ardından konuşan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Raziye Öztürk de İmralı sisteminin dünyada eşi benzeri görülmemiş bir sistem olduğunu vurgulayarak “Bu sistem her türlü ihlal riskini barındırıyor. Hem yaşam hakkı ihlalini hem de işkence riskini barındırıyor. Müvekkillerimizden 18 aydır haber alamıyoruz” dedi. 

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren Öcalan’a uygulanan tecridin Türkiye’de hukukun üstünlüğü kavramının ne kadar ihlal edildiğinin ispatı olduğunu söyledi. 

CPT İmralı’ya gitmeli

Avrupa Demokrat Avukatlar Örgütü Eşbaşkanı Berenice Boehlo ise yaptığı konuşmada “CPT’nin bir kez daha Türkiye’ye gelmesi ve koşulları gözlemlemesi gerek. İmralı’ya gidecek bir heyetin parçası olma talebini sürekli olarak tekrar etmemiz gerekiyor” dedi. 

Öcalan bize ilham veriyor

Haldane Sosyalist Hukukçular Derneği Eşbaşkanı Declan Owens da “Öcalan’ın çalışmaları bize uzun yıllardır ilham veriyor. Umuyoruz ki Öcalan serbest bırakılacak ve fikirleri dünyadaki devrimci ve sosyalistlere ilham vermeye devam edecek” dedi. 

Varlığı barış için önemli

Öcalan’ın fikirlerinin sadece Türkiye ve Kürdistan için değil tüm dünyada insan hakları açısından önemli olduğunu belirten Demokrasi Araştırma ve Detaylandırma Merkezi ve Uluslararası Hukuki Müdahale Grubu (CRED/GIGI) üyesi Fabio Marcelli de “Öcalan içinde bulunduğu koşullara rağmen kadın hakları, dünya tarihi ve Kürt tarihine ilişkin son derece önemli katkılar yapıyor. Öcalan’ın varlığı yalnızca Türkiye’de değil tüm bölgedeki barışın sağlanması açısından son derece önem taşıyor” ifadelerini kullandı. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Başkan Yardımcısı Bünyamin Şeker de Öcalan şahsında 1999 yılında Kürt halkına uygulanan uluslararası komplonun bir ayağının da hukuk olduğunu vurgulayarak “Tecrit uygulamalarının siyasi, toplumsal ve hukuki birçok boyutu var. Bugün süren askeri ve siyasi operasyonlar da bu tecrit uygulamalarının bir yansıması” dedi.

Son devrimin önderi Öcalan

Online basın toplantısına Kobanê’den katılan Mustafa Shekh Muslem ise “Öcalan’ın davası tarih boyunca ezilen bütün halkların davasıdır. 1999’daki uluslararası komplo, devrim ve özgürlüğün son sembollerinden birini ortadan kaldırılmaya dönük bir çabaydı” dedi. 

Kürtlere gözdağı veriliyor

Toplantıya katılan bir diğer isim de Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Ümit Büyükdağ’dı. Büyükdağ, “Öcalan’a yapılan hem Kürt halkına hem de Türkiye halklarına yapılan bir tehdit ve gözdağıdır. Bu kampanyayla görüyoruz ki Türkiye’de Kürt halkı da Kürt önderliği de yalnız değildir” dedi.

 

*****

 

2 bine yakın avukat başvurdu

 

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 20 baroya bağlı 775 avukat Haziran ayında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu. Brüksel’de 14 Eylül’de yapılan basın açıklamasıyla da 22 ülkeden 350 avukatın Türk Adalet Bakanlığına başvurduğu duyuruldu. 19 Eylülde ise Kuzey ve Doğu Suriye ve Suriye’nin farklı bölgelerinden 691 avukat, Güney Kürdistan’dan 44, Mısır ve Arap ülkelerinden 15, Mexmur’dan da 7 avukat Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türk Adalet Bakanlığına başvurdu. Böylece dünyanın dört bir yanından 1882 avukat,  Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklarla görüşme talebini kamuoyuna duyurmuş oldu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.