Türk köyü, Kürtleri istemedi

  •  Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Arpadere köyünde satın aldıkları evi görmeye giden Kürt aile, 'Kürtleri istemiyoruz' diye tehdit edildi. Köyden ayrılınca araçlarının önü, kamyon ve traktörlerle kesildi. Dört kişilik aile, silahlar eşliğinde sopa ve demirle dövüldü.

 

İncirliova'nın Arpadere köyünde aldığı evi görmeye giden Iğdırlı aile, köylülerin ırkçı saldırısına uğradı. 

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaşayan Iğdırlı Cengiz Türkan, Aydın'ın İncirliova ilçesine bağlı Arpadere köyünde ev satın aldı. Aldığı evi görmek için ailesiyle birlikte Arpadere köyüne giden Cengiz Türkan, köylüler tarafından Kürt olduğu için köyde yaşayamayacakları yönünde tehdit edildi. Ardından köyden ayrılan Kürt ailenin içinde bulunduğu aracın önü, kamyon ve traktörlerle kesildi. Sopa, demir ve silahların da kullandığı saldırıda, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu dört kişi ağır şekilde darp edildi. Darp edilenler arasında bulunan Semra Türkan, Kadın Destek Uygulaması’ndan (KADES) yardım istemesine rağmen olay yerine hiçbir jandarma ve polis ekibi gönderilmedi. Saldırıya uğrayan aile bireyleri, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı. 

Bunlar bu köye giremez!

Başından ve vücudunun farklı yerlerinden ağır yaralanan Emrah Çakmaz, şöyle anlattı: "Daha önce İzmir'de oturuyordum. 2 buçuk yıldır Aydın'ın Efeler ilçesinde yaşıyorum. İnşaat işçisiyim. Damadımız Cengiz Türkan, Aydın'ın İncirliova ilçesi Arpadere köyünde ev aldı. Emekli polisten aldığımız evi görmek için ailecek emekli polis arkadaşla beraber İncirliova ilçesi Arpadere köyüne gittik. Kahvedeki köylüler bizi görünce kardeşimi köy kahvesine çağırıp ‘ne için buraya geldiniz’ diye sordu. Biz de bu esnada eve bakmaya gittik. Ev iki katlıydı, müşterek tapuydu. Biz birinci katı satın almıştık. İkinci katta bulundan kişinin kardeşi birinci katta kiracıymış. İki katta bulunan müşterek evi satan emekli polise ‘Neden bu evi sattın, bu evi bunlara satarsan bunlar köye giremez, bunlar doğulu oldukları için bu köye giremezler’ demiş. Evi satın aldığımız emekli polis ‘kapıyı açın evi görsünler’ dediğinde, diğer müşterek eliyle silah işareti yaparak, elini emekli polisin kafasında dayadı.”

Yolu kesip dövdüler

Daha sonra evden ayrılarak köy kahvesine gittiklerini aktaran Çakmaz, burada da köylülerin tehditlerine maruz kaldıklarını söyledi. Ardından Efeler’e doğru yola çıktıklarını ve yolda önlerinin kesildiğini kaydeden Çakmaz, “Sopa ve demirlerle geldiler. Hiçbir şeyde demeden biri demirle elime, biri de sopayla kafama vurdu. Kafamı kaldırdığımda kardeşimi de dövüyorlardı. Sonra bir traktör daha geldi arka tarafımıza, içinde erkek ve kadınlar vardı. ‘Bunları bir yere göndermeyin, burada kalsınlar, köylüler yolda geliyorlar’ dediler. ‘Kan kaybettiğimi ve öleceğimi’ söyledim. Umursamadılar. Bir kişi bana taş attı, boynuma isabet etti” diye aktardı.

Silah sıktılar

Damadı Cengiz Türkan’ı aradığını ve yardım istediğini belirten Çakmaz, “Cengiz beni hastaneye yetiştirmek için kaçırdı. Yolda giderken  çok sayıda köylünün araçları ile geldiklerini gördüm. Bu sırada jandarmayı arayarak yardım istedim. Fakat jandarma ‘git hastaneye darp raporu al. Sonra hepsinden şikayetçi ol’ dedi ve telefonu suratıma kapattı. Ben hastaneye ulaştığımda babam beni aradı. ‘Hepimiz çok kötüyüz. Kardeşin Hasan'ın durumu çok kötü kafasını kırdılar. Annenin ayağına silah sıktılar. Ben de canımı kurtarmak için ormana kaçtım. Annen ve kardeşin de ölmüş olabilir’ dedi. Ailem orada baygın yatınca öldü sanıp bırakıp kaçmışlar” diye konuştu.   MA/AYDIN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.