Türk ordusu Rojava’daki altyapıyı bombalıyor

Rojava saldırı

Rojava saldırı

  • Zap’ta büyük darbe alan ordusunun sadece 9 kaybını açıklamak zorunda kalan AKP-MHP-Ergenekon yönetimindeki Türk devleti, yine Kuzey-Doğu Suriye’nin altyapısını hedef aldı, Kuzey’de de onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Türk iktidarı, bir kez daha Zap’ta yediği darbeyle sarsıldı. Önce kayıplarını gizleyen, ardından bir kısmını açıklama zorunda kalan iktidar, hemen Kuzey-Doğu Suriye’ye hava saldırıları düzenledi. Eş zamanlı olarak Güney Kurdistan’ı da bombalayan iktidar ve ordu sözcüleri, Türk kamuoyununa ne kadar başarılı olduklarının propagandasını yaptı.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç’ı topladı. Sadece 45 dakika süren toplantıda, Türk tezleri tekrarlandı ve Kürtlere karşı sürdürülen savaşın durmayacağı ilan edildi. Yine “son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar” şablonu yinelenen toplantı sonrası açıklamada, “Türkiye, hangi bahaneyle ve sebeple olursa olsun güney sınırları boyunca bir ‘teröristan’ kurulmasına kesinlikle izin vermeyecektir” denildi.

 

 

Rojava’nın altyapısına bombardıman

Böylece Türk ordusu, Kuzey-Doğu Suriye’nin altyapısını 13 Ocak’ın ilk saatlerinden itibaren yeniden hedef aldı. İlk gün gece geç saatlerde Tirbespiyê, Rimêlan, Derik ve Çilaxa bölgeleri bombalandı. ANNA’nın paylaştığı saldırılar şöyle:

* Tirbespiyê’deki petrol istasyonları ve Dêrik’teki baraj çevresi 5 kez bombalandı.

*SİHA, geç saatlerde Dêrik’in doğusundaki Başût Barajı çevresini bombaladı. 

* Türk savaş uçağı Tirbespiyê’de bulunan Zarbe ve Ewde petrol istasyonlarını bombaladı.

* SİHA, Tirbespiyê ilçesinin güneybatısındaki Girdahol ile Girşêran köyleri arasında bulunan petrol istasyonunu ve ilçenin güneyindeki tarım bankasını bombaladı.

 

 

* SİHA, Dêrik ilçesine bağlı Girkendal ve Şirk köyleri arasındaki Koçerat bölgesini bombaladı. 

* İşgalci Türk devleti Eyn Îsa’da elektrik istasyonunu ve kentin güneyindeki asayiş noktasını bombaladı. Eyn Îsa elektrik istasyonuna yönelik saldırının ardından ilçede elektrikler kesildi.

* SİHA ile Kobanê’deki bir elektrik istasyonunu bombalandı. 

* Hesekê’nin Dirbêsiyê ilçesinde tahıl ambarları ve Girbetli köyünde bir ev bombaladı. Xalid Hiso isimli bir yurttaşın evi tamamen tahrip edildi; eşi ve iki çocuğu yaralandı.

* DAİŞ’in 2014’te Kobanê'ye düzenlediği saldırıların ardından kapatılan ve daha sonra DAİŞ’e Karşı Mücadele güçleri tarafından kullanılan Lavrac şirketi bombalandı. 

 

 

* Dirbesiyê ilçesine bağlı Berkevirê köyü çevresi ile Kobanê kentinin güneyindeki Şêx Çoban köyündeki hayvan çiftliği SİHA'larla bombalandı.

* Kobanê Kantonu Enerji Ofisi, Halep yolu üzerinde yer alan istasyonu ardı ardına 2 kez bombaladığını ve bu saldırılar sonucunda Kobanê kenti ile 300 köyüne elektrik sağlayan ana elektrik santralinin hizmet dışı kaldığını duyurdu.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), yaptığı açıklamada, "İşgalci Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye'nin altyapısına, eğitim kurumlarına, sağlık ve petrol merkezlerine saldırılarını sürdürüyor. Bu saldırılar yaşam alanlarını yok etmekte ve bölgede demokratik sistemin gelişmesini engellemektedir” diyerek, Türk devletinin saldırıları ve uluslararası sessizliği kınadı.

Cizîr Kantonu Demokratik Özerk Yönetim İdaresi Yürütme Konseyi de devam eden saldırılar sonucunda bölgeye su, elektrik ve tarım sağlayan hizmet kuruluşlarının hizmet dışı kaldığını bildirdi.

32 kentte siyasi soykırım

Zap’daki Devrimci Operasyonu’nun ardından Türk İçişleri Bakanlığı da 32 kentte siyasi soykırım operasyonu düzenledi. Adana, Semsûr, Agirî, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çewlîg, Amed, Dîlok, Colemêrg, Hatay, Îdir, Mereş, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Konya, Meletî, Manisa, Mêrdîn, Mersin, Muğla, Mûş, Osmaniye, Sakarya, Sêrt, Sivas, Şirnex, Dersîm ve Wan’da polislerin düzenlediği ev baskınlarında 113 kişi gözaltına alındı. KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.