Türkiye uluslararası hukuktan uzaklaşıyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), 8 Temmuz'da Türkiye Meclisi’nde kabul edilerek yürürlülüğe giren 4. yargı paketini “Uluslararası hukuk standartlarından uzak olduğu” gerekçesiyle eleştirdi.

 

Af Örgütü, Türkiye’de yasalaşan 4. yargı paketinin uluslararası hukuktan uzak olduğunu belirterek “Yeni yargı paketi, insan hakları güvencelerini etkileyen en önemli ve yapısal sorunları çözmekte yetersiz kalmakta ve Türkiye’de insan haklarındaki derin aşınmayı tersine çevirecek somut tedbirler sunmamaktadır” dedi.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre; 4. yargı paketinin “Ülkenin son derece kusurlu yargı sisteminde köklü değişiklikleri yapmakta yetersiz kalacağını” ifade eden Af Örgütü, Dünya Adalet Projesi’nin (World Justice Project) Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ne göre Türkiye'nin  2020’de 128 ülke arasında 107'nci, temel haklara saygı konusunda 128 ülke arasında 123'üncü sırada olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Tarafsız yargı güvence altına alınmalı

Şeffaf işleyen bir yargı sistemi için hakim ve savcıların tarafsızlığının güvence altına alınması gerektiğini kaydeden Af Örgütü, “Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısının uluslararası standartları karşılamadığı, yargı bağımsızlığı için yeterli güvenceler sağlanmadığı” eleştirisini yaptı.

Kadına yönelik şiddet arttı

Açıklamada Türkiye’de kadın haklarına yönelik olumsuz gelişmelere de yer verildi. Kadın cinayetlerindeki cezasızlık politikasına dikkat çeken Af Örgütü, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ardından yaşanan katliam ve şiddet artışına işaret etti. Açıklamada, “Yapılan değişiklikler, kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddet sorununa yönelik toplumsal cinsiyete dayalı bir perspektif sunmamakta; daha ziyade, cezayı artırıcı unsurları aile kurumu ve evlilikle ilişkilendirerek ailenin dışında kalan veya evli olmayan kadınları dışarıda bırakmaktadır" denildi.

Uzun süreli haksız tutukluluk

Af Örgütü, Türk devletinin insan hakları ihlalleri konusunda AİHM’de en fazla dosyası olan ikinci ülke olduğunu hatırlatarak, AİHM’in Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ilişkin kararlarına atıfta bulundu. 4. yargı paketinin ”Uzun süreli ve haksız tutukluğa, muhalif sesleri bastırmak için kullanılan terörle mücadele mevzuatına çözüm getirmediği” ifade edildi.

BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.