Türkiye’nin denge siyaseti çöktü

Dünya Haberleri —

Hişyar Özsoy

Hişyar Özsoy

  • HDP Dışilişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Hişyar Özsoy, Ukrayna’daki krizin sıcak savaşa dönüşmesiyle Türkiye’nin denge siyasetinin çöktüğünün altını çizerek, “Türkiye’nin hareket alanı daraldı. Tükiye bir NATO ülkesi ve artık net bir pozisyon almak zorunda. Ancak Rusya da bunun faturasını Türkiye’ye ağır ödetir” dedi.

BARIŞ BALSEÇER

HDP Dışilişkiler Komisyonu Eşsözcüsü Hişyar Özsoy ile Rusya-Ukrayna savaşında gelinen son noktayı ve Türkiye’nin denge siyasetinin riskleri üzerine konuştuk.
Türkiye’nin savaşın tarafları Rusya ve Ukrayna’yla ciddi siyasi, ekonomik ve askeri ilişkiler içinde olduğuna dikkat çeken Hişyar Özsoy, “Türkiye, Ukrayna’ya Bayraktar SİHA’ları dahil silah satıyor. Rusya’dan ise silah alıyor” dedi. Hişyar Özsoy, “Türkiye uzun süre denge siyaseti yürütmeye çalıştı. Ancak artık koşullar değişti” dedi. Savaş öncesi NATO-Rusya arasındaki kontrollü gerilim siyasetinin Türkiye’nin çıkarına denk düştüğünü söyleyen Özsoy, “Fakat Türkiye’nin ‘kontrollü gerilim politikası’ üzerinden yürüttüğü ‘denge politikası’ kriz açık savaşa dönüştüğü noktada ortadan kalktı” ifadesini kullandı. 

Hareket alanı daralacak
Gerilimin şimdiye kadar Türkiye’nin faydasına olduğunu belirten Hişyar Özsoy, ortaya çıkan sıcak savaş durumunun ise Türkiye’nin hareket alanını inanılmaz derecede daraltacağını vurguladı. “Çünkü Türkiye bir NATO ülkesi ve artık bir pozisyon almak zorunda” diyen Özsoy, Türkiye’nin uzun süredir yürüttüğü denge siyasetinden dolayı Rusya veya NATO yanında pozisyon alacak durumda olmadığını ifade etti. Özsoy devamında “NATO üyesi bir ülke olarak Türkiye, Ukrayna’nın yanında durmak zorunda kalacaktır. Ayrıca Batı’nın elinde bir çok koz var ve Türkiye’yi bu noktaya çekecektir” diye konuştu. 

NATO Türkiye’ye baskı yapabilir 
Savaşın şiddetlenmesi durumunda NATO’nun Ukrayna’nın yanında daha aktif rol alması için Türkiye’ye baskı yapabileceğini de dikkat çeken Özsoy, “Türkiye bunu istemese de seçme şansı olmayabilir” dedi. 

Rusya ağır fatura ödetir
HDP Dışilişkiler Komisyonu Eşsözcüsü, Türkiye’nin Ukrayna’nın yanında yer alması durumunda olabileceklere dair ise şunları söyledi: “Rusya’nın Suriye’de, Kafkaslar’da Türkiye’nin canını ciddi şekilde yakma gücü var. Artı enerji, tarım ve turizm konusunda da Türkiye’ye ciddi ağır bir fatura kesebilecek durumda. Zaten ciddi bir ekonomik krizle boğuşan Türkiye, Rusya ile karşı karşıya gelirse çok ciddi bir fatura ödeyebilir.”

İşgal meşrulaştırılamaz 
Kürt siyasetçi, Ukrayna’daki katliam ve işgalin meşrulaştırılamayacağının da altını çizerek, “HDP olarak savaşa ve işgale karşı tutumumuz net. Büyük acılar ve bedellerle karşı karşıya olan Ukrayna halklarının yanındayız” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.