Tutsak gazeteci Şefika Ana'yı yazdı

Remziye Temel

Remziye Temel

  • Gazeteci Remziye Temel, birlikte tutulduğu Barış Annesi Şefika Kandar’ın cezaevinde yaşadıklarını kaleme aldı. 

 

Amed'de 8 Haziran'daki siyasi soykırım operasyonuyla gözaltına alınıp tutuklanan gazeteci Remziye Temel, bianet’e Diyarbakır Kapalı Kadın Cezaevi'nde aynı koğuşu paylaştığı, 63 yaşındaki Barış Annesi Şefika Kandar'ın hikayesini yazdı. Üç çocuk annesi, okuma ve yazma bilmeyen Şefika Ana'nın anlatımından bazı bölümler özetle şöyle: "Urfa'daki evim Aralık 2016'da basılarak gözaltına alındım. Gerekçesini bilmiyordum, gözaltına alan polisler de bilmiyordu. Urfa TEM'de 22 gün boyunca gözaltında kaldım. 22 gün sonra mahkemeye çıkarıldım ve 'Örgüt üyesi' olmakla tutuklanarak Urfa Hilvan T Tipi Cezaevi’ne gönderildim. Bir yılın sonunda mahkeme tutuksuz yargılamayla tahliye verdi. Dışarıda dört yıl kaldım. İkinci mahkemede 7 yıl 6 ay ceza verildi, hemen onaylandı. 

Bu yaşta cezaevine giremem deyip yurt dışına çıkmaya karar verdim. Yunanistan sınırını oğlumla geçmeye çalıştığım Haziran 2021'de yakalandık. Beni ve oğlumu, her şeyimizi alarak bota bindirip Türkiye’ye teslim ettiler. Bir gün gözaltından sonra mahkemeye çıkarıldık ve oğlum serbest bırakıldı. Ben de tutuklanarak Edirne Cezaevi’ne götürüldüm. 44 gün kaldım Edirne Cezaevi’nde, sonra Gebze M Tipi Cezaevi’ne getirildim. 

Gebze’de karantina gerekçesiyle 22 gün boyunca tek kişilik hücrede kaldım, 22 yıl gibiydi. Benim yaşındaki bir insanın tek başına kalması çok zordur. Zamanın durduğunu hissediyorsun. Hücrede zaman geçmezdi. Ben sadece Kuran okuyarak ve namaz kılarak geçiriyordum. 22 günden sonra beni 13 kişinin olduğu bir koğuşa götürdüler. Ben bir aydan sonra ilk defa bu kadar insanı bir arada görüyordum ve çok mutlu oldum. Yeni doğmuş gibiydim. Ailem ve çocuklarım Urfa’da ve maddi imkansızlıkları olduğu için çok sık görüşüme gelemiyorlardı. Sevkimin yapılması için her ay düzenli bir şekilde dilekçe yazıyordum. Bir yılın sonunda dilekçelerime cevap geldi ve Diyarbakır Kapalı Kadın Cezaevi’ne sevkim yapıldı. 

Diyarbakır’a getirmek için üç asker ve benim uçak bileti için 7 bin TL ödedim. İki yıl bir aydır tutukluyum ve daha üç yılım kalmış."

Şefik Ana güç veriyor

Gazeteci Remziye Temel, mektubunda Şefika Ana'nın çok güçlü olduğunu ve kendisinden güç aldını belirterek, şöyle devam etti: "Kendisi ana gibi başımızda ve sahipleniyor. 63 yaşındaki bir anne için cezaevi şartları zor. Şefika Ana için de öyle oluyor. Fakat zamanını değerlendirmeyi iyi yapıyor. Günlük rutinleri var: Kuran okumak, namaz kılmak ve müzik dinlemek gibi. Anne için biz de zaman zaman Kürtçe hikayeler okuyarak onu az da olsa o hikayenin içinde olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Çok güçlü ve mücadeleci. Bu kadar zorlu günleri geride bırakarak güler yüzlülüğünden hiçbir şey kaybetmemiş. Her zaman barışı savunacağını ve barışı isteyeceğini dile getiriyor."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.