Tutsak Tanboğa hastanede

Kumriye Tanboğa

Kumriye Tanboğa

  • Ağır hasta tutsak İsmail Tanboğa’nın 15 gün önce hastaneye kaldırıldığını belirten annesi Kumriye Tanboğa, ziyarete izin verilmediğini söyledi. 

Şirnex'in Silopiya (Silopi) ilçesinde 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağında gözaltına alınıp tutuklanan İsmail Tanboğa’ya (23), hakkında açılan davada dört kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Tanboğa, İHD’nin ağır hasta tutsaklar listesinde yer alıyor. Tanboğa’ya tutuklandıktan bir süre sonra mide kanseri teşhisi konuldu, ancak daha sonra yapılan tetkiklerle midede de ileri derecede ülser ve gastrit olduğu yönünde rapor verildi. Tanboğa’nın hastalığı bugüne kadar tam olarak teşhis edilemedi. Yoğun kansızlık, ağız içi yaraları, boğaz ve sırt ağrısı, böbrek rahatsızlığı yaşayan, dişleri dökülen, yoğun kusma şikayetleri bulunan Tanboğa, üç yıldır mama ile besleniyor. 

Tanboğa’nın sağlık durumunun ağırlaşması nedeniyle 15 gün önce Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi. Tanboğa’nın hastaneye yatırıldıktan bir hafta sonra ailesine haber verildi. Tanboğa’nın annesi Kumriye Tanboğa, oğlunun ziyaretine gitmesine izin verilmediğini belirterek, “Tek başına ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bıraksalar yarım saatliğine de gidip görsem içim rahatlayacak. 9 yıldır oğlum cezaevinde ve bir suçu yok. Oğlum çocuktu. Bir deri bir kemik kalmış. Bıraksınlar tedavisini biz yaparız" dedi.

*****

80 yaşındaki tutsak için İHİK’e başvuru

HEDEP milletvekilleri, 80 yaşındaki yüzde 93 engelli tutsak Abdulalim Kaya için Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvurdu. 

HEDEP Şirnex Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ile Elîh Milletvekili Zeynep Oduncu tarafından yapılan başvuruda, Elîh M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abdulalim Kaya’nın tek başına yaşamını devam ettiremeyecek durumda olduğu vurgulandı. Başvuruda, “Demans teşhisi konulmuştur. Ayrıca sol gözü görmemekte ve sol kulağı da duymamaktadır. Böbreklerinin iflas ettiği ve kalp hastalığından kaynaklı bir yıl önce anjiyo olduğu bilinmektedir” denildi. 

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kaya hakkında yüzde 93 engelli raporu verdiği belirtilen başvuruda, komisyonun acil bir şekilde cezaevine ziyaret etmesi istendi. Başvuruda, ayrıca Kaya’nın infazının ertelenmesi talep edildi. Her iki vekil ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.