Tutsaklara işkenceden vazgeçin

  • Cezaevlerinin işkence merkezi haline getirildiğini belirten ÖHD, yaşam hakları ihlal edilen hasta tutsakların tahliye edilmesini istedi.  

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi, Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamaya ÖHD Eşbaşkanı Bünyamin Şeker, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Amed Barosu Balkanı Nahit Eren, Tutuklu Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), 78’liler Girişimi Şubesi ile çok sayıda avukat katıldı. 

ÖHD Şubesi Yöneticisi Adile Salman, son bir yılda yaşanan şüpheli ölümlerin Türkiye cezaevleri tarihinde kara bir iz bıraktığını söyledi. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 5. maddesi ile Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin 7. maddesinde hiç kimsenin işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele ve cezaya maruz bırakılmamayı öngördüğünü hatırlatan Salman, cezaevlerinin başta yaşam hakkı ihlalleri olmak üzere her türlü insanlık dışı ve onur kırıcı muamelenin uygulandığı birer işkence mekânları haline geldiğini söyledi. Salman, “Mahpuslar yaşam hakkı ihlalinden işkenceye, sağlık hizmetlerine erişimden otoriter uygulamalara kadar ağır ve ciddi ihlaller ile karşı karşıyadır” dedi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından ‘Türkiye hasta mahpusları büyük risk altında bırakıyor’ şeklinde çağrıda bulunulmasına rağmen her yeni yargı paketinde siyasi tutsakların kapsam dışı bırakıldığını hatırlatan Salman, 1 Ocak 2021’de yürürlüğe giren Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik ile tahliyeleri engellenerek yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, hak arama hürriyeti hakkı gibi birçok hakların da göz ardı edildiğini söyledi. 

"Sadece 2022'de 50 hasta tutsağın ölüm bilgisi hasta mahpuslar açısından verilmeyen ya da geç verilen kararların yetersizliğinin en somut verisidir” diyen Salman, şöyle devam etti: "Hasta mahpuslar başta olmak üzere hapishanelerde bulunan tüm mahpuslara uygulanan ağır hak ihlallerine bir an önce son verilmesi ve gerekli işlemlerin yapılarak tahliyelerinin önünün açılması gerekmektedir. Sorunlara, temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve mahpusların taleplerinin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması için Adalet Bakanlığını, ulusal ve uluslararası hukuk ve insan hakları kurumlarını bu anlamda harekete geçmeye davet ediyoruz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.