Tutsaklara zulmün sınırı yok

  •  Epilepsi hastası tutsak Fevzi Fidan, tutulduğu tek kişilik hücrede işkenceye maruz kaldı. Bodrum S Tipi’ndeki Mehmet Salih Filiz, tedavi için sevk isteyince dövüldü. Şakran'daki kanser hastası Fatma Özbay’a hücre cezası verildi.
  •  Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalp krizi geçiren Seyfettin Demhat, hastaneye yatırılmadı, ailesine de haber verilmedi. Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Erkan Atmaca’nın intihar girişiminde bulunduğu iddia edildi. 

Türk cezaevlerindeki hak gasplarının yanı sıra baskı, tecrit ve işkencede de sınır tanınmıyor. 

Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tek kişilik hücrede tutulan epilepsi hastası, sırtında kist bulunan ve görme sorunu yaşayan Fevzi Fidan, babaannesi Rahime Fidan ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, gardiyanlar tarafından hücrelerinin basılarak darp edildiğini aktardı. Babaanne Fidan, “Torunum müebbet aldı ve şu anda tek kişilik hücrede tutuluyor. Çok zor durumdalar. Zaten hasta, onu ve arkadaşlarını darp etmişler. Keyfi bir şekilde hücrelerini basıp darp ediyorlar” dedi. 

Fevzi Fidan

Sevk talebi için

Son dönemde baskı, hak ihlalleri ve kötü muameleyle gündemden düşmeyen cezaevlerinden biri de Bodrum S Tipi Kapa Cezaevi. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsaklar listesinde bulunan 28 yaşındaki Mehmet Salih Filiz’in kolon kanseri şüphesi, ülseratif kolit, verem ve kemik erimesi hastalıkları bulunuyor. 7 yıllık tutsak Filiz, 4 Ağustos’ta ağabeyiyle yaptığı telefon görüşmesinde, tedavisinin sağlanması için görüştüğü cezaevi yönetiminin gözetiminde darp edilip edildiğini söyledi. Bu esnada kamera kaydının da alındığını söyleyen Filiz, tedavisinin engellenmesi durumunda açlık grevine başlayacağını dile getirdi. 

Mehmet Salih Filiz

 

Ağabeyi Şehmus Filiz, şunları paylaştı: "Kardeşimin bizimle yaptığı telefon görüşmeleri de kaydediliyor. Ayrıca telefon görüşmesi sırasında görevlilerin tahriklerine maruz kalıyor. Kardeşim en doğal hakkı olan tedavi hakkını istiyor. Kardeşim  can güvenliğinin olmadığını söyledi. Kardeşim Mersin’de tutuklandı. Ardından Antalya L Tipi Cezaevi’ne götürüldü. Orada bağırsak kanseri şüphesi vardı. Tahliller yapıldı ancak tedavi süreci devam ederken İzmir Ödemiş Cezaevi’ne götürüldü. Tedavi süreci devam ederken, oradan da Bodrum S Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi. 

Sistematik baskıyla intihara itiliyor

Kardeşimin Bodrum'da tedavi olabileceği poliklinik yok. Bu nedenle Muğla’ya gidip gelmek durumunda kalıyor. Rahatsızlıklarından dolayı 6 saatlik yolu gidip gelemiyor.  Ring araçlarında oturamıyor, çünkü kanamaları var. Rahatsızlıklarından dolayı normal yemek yiyemiyor, alması gereken mamalar da cezaevi yönetimi tarafından engelleniyor. Sadece tedavi olabileceği bir cezaevine sevkinin yapılmasını istiyor. Ancak sistematik ve psikolojik olarak intihara itiliyor. Bu politikaların bilinçli olduğunu biliyoruz.” 

Seyfettin Demhat

Kalp krizi geçirdi, yatırılmadı

İHD'nin 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak listesinde yer alan Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki Seyfettin Demhat, FMF hastası (Ailevi Akdeniz Ateşi) hastalığı nedeniyle sürekli atak geçiriyor. Geçirdiği ataklar nedeniyle kalp krizi geçiren Demhat, hastaneye kaldırılmasına rağmen aynı gün aynı gün cezaevine geri getiriliyor. 26 yıl hapis cezası alan ve 8 yıllık tutsak Demhat'ın kardeşi Şengül Martı, FMF hastalığı nedeniyle göz damarlarının patladığını, boyunda ve belinde fıtık çıktığını belirtti. Kronik hastalığından dolayı ikinci kez kalp krizi geçirdiğini söyleyen Martı, “Kalp krizi nedeniyle hastaneye götürülmüş, aynı gün cezaevine geri getirmişler. Kalp krizi geçirmesine ve hastaneye götürülmesine rağmen bize hiçbir şekilde haber verilmedi. Kalp krizi geçirdiğini çok daha sonra abim bize söyledi” dedi.

Batman'da intihar girişimi iddiası

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde adli bir olaydan dolayı tutuklu bulunan Erkan Atmaca’nın (25), 29 Temmuz’da intihar girişiminde bulunduğu iddia edildi. Cezaevi yönetimi, 31 Temmuz’da Atmaca’nın ailesini arayarak, intihar ettiği yönünde bilgi verdi. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Atmaca’nın yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındığı öğrenildi. Ailesi, Atmaca’nın hayati tehlikesinin devam ettiği bilgisini paylaştı. 

Fatma Özbay

Kanser hastası hücrede

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde ise 3’üncü evre kanser hastası Fatma Özbay’a disiplin cezası olduğu gerekçesiyle hücre cezası verildi. Özbay, 2018'de Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3’üncü evre meme kanseri tanısıyla ameliyat edildi ve sol memesi tamamen alındı. 8 seans kemoterapi, 25 seans radyoterapi gördü. 2019'da Şakran Kadın Cezaevi’ne getirildi. 2020'de İzmir Katip Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sağ memesi için muayene edilmek üzere götürüldü. Burada yapılan ultrason ve mamografi çekimleri ardından biyopsinin yapılmasının istenmesine rağmen “hastanede bilgisayar sistemi çöktü” denilerek geri getirildi ve bir daha hastaneye götürülmedi. Gün geçtikçe ağrıları arttı ve artık hayatını tek başına idame ettiremeyecek durumda.

Salgın kısıtlamaları sürüyor

Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ndeki 14 tutsak, yaşadıkları hak ihlallerine karşı hukuki yardım talebiyle mektupla İHD Amed Şubesi'ne başvurdu. Tutsaklar, koronavirüsü salgını sonrası getirilen kısıtlamaların, vaka sayılarında düşüş olmasının ardından normalleşme sürecine girilmesine rağmen sürdürüldüğünü aktardı. Tutsaklar, salgın sonrası başta açık-kapalı görüş kısıtlaması olmak üzere, spor, sohbet, kurs gibi etkinliklere hiçbir şekilde çıkarılmadıklarını belirtti. İHD Şubesi, başvurunun ardından ihlallerin sonlandırılması için Adalet Bakanlığı Ceza Ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğüne, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına (Cezaevi Savcılığına), Türkiye Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına, Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na dilekçeyle başvurdu.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.