Tutsakların talebi karşılanmalı

Cezaevi

Cezaevi

  • Riha'daki (Urfa) insan hakları savunucuları, aylardır eylemlerini sürdüren tutsakların taleplerinin karşılanması için, toplumun tüm kesimlerinin de destek vermesi gerektiğini söyledi.

Riha Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Ahmet Taş, tutsakların taleplerinin meşru olduğunu belirtti. Taş, “Devletin asli görevi tutsakların yaşadığı koşulları, insan haklarına uygun hale getirmektir. Tutsakların taleplerinin karşılanması için devlet yetkilileri bir an önce adım atmalıdır, ancak devlet bu sorumluluğundan kaçındığı için tutsakların birçok hakkı ihlal ediliyor. Tutsakların talepleri hukuken meşru taleplerdir. Devletin bu talepleri kabul etmemesi için herhangi bir hukuki engel yoktur ama siyasi saiklerle kabul etmiyor. Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatlarıyla görüşmesi temel bir haktır ve bu hakkın engellenmesi hukuki değildir. Tutsaklar bu temel hakkın yerine getirilmesi için böylesi bir eyleme girmek zorunda kaldı. Hukukun uygulandığı bir ortamda böylesi bir eyleme de ihtiyaç duyulmaz, ancak tutsaklar bu eylemlerle devleti hukuk çizgisizine çekmeye çalışıyor. Baroların, insan hakları örgütlerinin, sivil toplum örgütleri, harekete geçerek taleplerin kabul edilmesini ve tecrit durumunun son bulmasını sağlamaları gerekiyor” dedi.

Talepleri yasaldır

İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Mustafa Vefa, İmralı tecridinin dünyada eşi ve benzerinin olmadığının altını çizerek, Türkiye’nin kendi hukukunu çiğnediğini hatırlattı. Vefa, şunları söyledi: "Tutsaklar Kürt sorunun çözümü ve bütün alanlara sirayet eden tecridin son bulması için böylesi bir eylem başlatmak zorunda kaldı. Bu eylem biçimi demokratik ve haklıdır. Talepler hukukidir. Birçok hasta tutsak var ve aileleri onlardan haber almadığı zaman ciddi bir endişeye neden olacak. Aynı şekilde tutsakların mahkemelere çıkmaması, davaların uzun sürmesine neden olacak. Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde bir yandan devleti hukuk çizgisine çekmeye çalışan toplumsal bir refleks var, diğer yandan kendi hukukunu uygulamayan bir devlet var. Zaman kaybetmeden tutsakların talepleri kabul edilerek, tecridin son bulması ve Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesi gerekiyor. Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeleri çiğnemesinden kaynaklı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler, Türkiye’ye yaptırım uygulamalı. Demokratik kamuoyu da zorlayıcı girişimlerde bulunmalı.”

Hukuksuzluk herkesin sorunu

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkez Yöneticisi Ayşe Şehriban Demirel de tutsakların taleplerinin karşılanması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Demirel, “Tecrit şu anda tüm cezaevlerinde uygulanıyor. Tutsakların hukuki taleplerle giriştikleri eylemlerinden kaynaklı verilen disiplin cezaları da uygulanan tecridin bir devamıdır. Eylemin son bulması için bu hukuki talepleri yerine getirilmeli. Bu talepler sadece tutsakların değil, tüm kamuoyunun sorunu. Hukuk örgütlerinin, kamuoyunun, STK’lerin buna karşı tepki göstermesi gerekiyor. Bu hukuksuzluk, hepimizin sorunu” şeklinde konuştu.

 

* * *

AYM'den 'tek tip elbise' kararı

AYM, cezaevlerinde tek tip kıyafet zorunluluğu getiren düzenlemeyi iptal etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), tek tip elbise dayatmasının tutukluların "sembol veya yazı içeren kıyafetlerle duruşma düzenini bozmalarının" engellenmesinin amaçlandığı, ancak "belirli kıyafetler giyilmesinin zorunlu kılınması şeklinde sınırlama öngören kuralın ulaşılmak istenilen amaç bakımından gereklilik kriterini taşımadığı sonucuna ulaşılmıştır. Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir" dedi.

 

* * *

Leyla Güven’e 5 ay ceza

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) tutsak Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında Êlih’te düzenlenen toplantıda belediyelere kayyum atamasını eleştirdiği için açılan davanın karar duruşması görüldü. Batman 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde önceki duruşmada mütalaasını sunan iddia makamı, mütalaasını tekrarladı. Mahkeme, Güven’e “Türk milletini, devletini, Meclisi, hükümeti ve yargı organlarını alenen aşağılamaktan” 5 ay hapis cezası verdi. BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.