Tutsakların turşusuna operasyon

Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi

Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi

  • Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde koğuşları basan devlet güçleri, tutsakların turşusuna "ilaç ve gıda maddesi stoku yapıldığı" gerekçesiyle el koydu. Tutsaklara ceza verildi.

Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki Abdullah Oral, koğuşlarının basılarak turşularına el konulmasına, Türk yönetim zihniyetinin bayağılığını tiye alan bir tarzla yanıt verdi.

Türk güçleri, 14 Haziran’da koğuşlara baskın düzenledi. B-13 koğuşunda yer alan ve içinde turşu bulunan kavanozlara “ilaç ve gıda stoku yapmak” gerekçesiyle el konuldu. Baskın sonrası tutsaklar hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Cezaevi yönetimi, soruşturma kapsamında tutsaklardan savunma istedi. Tutsaklar Abdullah Oral ve Yavuz Özdemir’e birer ay iletişim cezası verildi.

Turşuyu anlatarak başladı

Tutsak Abdullah Oral, maruz kaldığı uygulamaya, yaptığı savunmada turşunun tarifini anlatarak tepki gösterdi. Oral’ın savunmasında şu ifadeler yer aldı: "Disiplin soruşturmasına konu olan turşunun hangi yönetmeliğin hangi maddesine göre soruşturulduğu anlaşılmamakla birlikte; ‘Turşu’ Kürtçe bir adlandırma olup Türkçeye ‘ekşili’ olarak çevrilebilecek, probiyotik besin değeri yüksek, çeşitli sebze ve meyvelerden ya da karışımlarından, tuz, sirke veya limon, sarımsak gibi fermantasyon etkisi gösteren gıdaların yardımıyla elde edilebilen yardımcı bir yiyecek türüdür. Tıpkı salata, cacık, meze veya hoşaf gibidir.

Maalesef havuç yoktu

Adı geçen ürünün içinde cezaevi manav sisteminden ücretle satın alınmış, biber ve karalahana bulunup yazıldığı halde o gün gelmediği için havuç yer almamıştır. Her bir litre suya bir çorba kaşığı tuz ve (sirke olmadığı için) bir çorba kaşığı limon suyu katıldığı ifade edilebilir. Yani ne manavdan veya kantinden alınan ürünler dışında bir ürün kullanılmış ne de yasaklı başka bir ürün elde edilmiştir.

Turşu, kesici mi delici mi?

26 yıldır bulunduğum tüm cezaevlerinde her tür turşu ve reçel yaptığımız gibi bugüne kadar bunun bir disiplin soruşturmasına konu olmasıyla karşılaşmadığımız bilinmelidir. Aramada kesici, delici veya mevzuata aykırı yasaklı maddeler hakkında soruşturma başlatmak görev icabı iken, turşu hakkında soruşturma başlatmanın gayesi anlaşılmaktan uzaktır."

Turşuyu geri verin

Tutsak Oral, Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’ndeki benzer bir durumu hatırlatarak, "İnfaz Hâkimliğinin ‘turşunun mevzuata uygun bir ürün olup iadesi” kararını da henüz öğrenmiş bulunmaktayım. Bu sebeple turşunun tarafımıza geri verilmesini talep ediyorum. Turşu ile ilgili belirteceklerim bunlardır.” KIRIKKALE

 

* * *

Pencere açmaya soruşturma

Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar hakkında koridorda bulunan pencereleri açtıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Erzurum Dumlu 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar, yaşadıkları hak ihlallerini ailelerine anlattı. Kendilerine hiçbir derginin verilmediğini aktaran tutsaklar, gerekçe olarak dergilerin bayilerinin Erzirom’da olmaması olarak gösterildiğini kaydetti. Bahçede top oynamalarının yasaklandığını belirten tutsaklar, avukat görüşlerine gittikleri zaman kalem götürmelerine izin verilmediğini söyledi. Koridorların çok kirli olduğunu, hijyen ve temizlik konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını paylaşan tutsaklar, koridorlardaki pencereleri açtıkları gerekçesiyle kendileri hakkında soruşturma başlatıldığı ifade etti. Tutsaklar, keyfi disiplin cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.