Tutuklanma gerekçesi: Hayvan sahibi olması

  • Bismil’de gözaltına alınan, işkence gören ve kimse olmadan evi aranan İbrahim Halil Ercan’ın, 40’a yakın büyükbaş hayvanının olması ve bir fırının işletmesine ortak olması ”hayatın olağan akışına aykırı” görülerek, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

 

Amed’in Bismil ilçesinde bulunan Dicle, Haciya Kurda ve Dumlupınar mahallerine 6 Nisan’da yapılan baskınlarında İbrahim Halil Ercan (30) adlı yurttaş gözaltına alındı. Baskın sırasında evin kapıları koçbaşı ile kırıldı. Ercan’a ait ve kısa bir süre önce tadilat için boşaltılan evin içinde, bahçesinde ve yanında bulunan ahırda kepçelerle kazı yapılırken, aynı uygulama, Dumlupınar ve Haciya Kurda mahallelerinde de yapıldı. Evi tadilatta olduğu için Dumlupınar Mahallesi’nde bir akrabasında misafir kalan İbrahim Halil Ercan ve evde bulunanlar, özel harekat polislerinin hakaretlerine ve işkencesine maruz kaldı.  

Başına poşet geçirildi 

İki mahalle arasında önce gözleri bağlanan, darp edilen ve başına poşet geçirilen Ercan’ın getirildiği evinde ise önceden polislerin arama yaptığı ve evin belli yerlerinde kazı yapıldığı aktarıldı. Evin bir odasında bulunan çekmece içinden çıkarıldığı iddia edilen bazı mühimmatları Ercan’a gösteren polisin, “Bunları üstleneceksin, yoksa seni öldürürüz” tehditlerinde bulunduğu belirtildi. 3 adreste yapılan aramaların sona ermesinin ardından gözaltına alınan Ercan, Bismil İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

Eşinin babası ihbar etti

Emniyetteki işlemlerin ardından Ercan, önceki gün Bismil Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık tutanağında, şüpheli hakkında eşi Şindar’ın babası tarafındın 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbar gönderildiği, kızının eşi olan Ercan’ın, PKK’ye katılacağı, eşinin kendisine karşı çıkmasıyla sürekli kavga ettiklerini, eşiyle vedalaştığını, örgüte katılmadan önce bir yerlere saldırı yapabileceğinin belirtildiği iddia edildi. 

Asılsız ihbarlar

Ercan, savcılıktaki ifadesinin ardından tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi. Ercan, savcılıktaki ifadesinde, eşi Şindar ile yaklaşık 8 yıldır evli olduğunu, 3 çocukları olduğunu, hamile eşinin ailesiyle devamlı suretle aralarında tartışma yaşadığını söyledi. Ercan, “Ben gözaltına alınmadan 2 gün evvel evin dökülen yerlerini boyamıştık. Ev boyalı ve soğuk olduğu için eşim ve çocuklarımı alarak ablam Mukadder’in evine gitmek istedim, ancak eşim bunu kabul etmedi. Kendi annesinin evine gitmek istedi, tartıştık. Bunun üzerine eşim muhtemelen ailesine haber verdi. Eşimin ailesi daha önce benim hakkımda asılsız ihbarlarda bulunmuşlardı. Yine bu şekilde hakkımda ihbarda bulunduklarını düşünüyorum. Benim kayınpederim ve kayınvalidemle aram bozuktur, hiçbir şekilde kendileriyle görüşmem ancak diğer kardeşleriyle görüşürüm” dedi. 

 Ercan’ın avukatı Müslüm Dalar ise müvekkili hakkında, eşinin ailesi tarafından husumetten kaynaklı sürekli olarak ihbar ve şikayetler yapıldığını belirterek, “Müvekkil cezaevinden çıktıktan sonra 3-4 defa bu asılsız ihbarlarla gözaltına alınıp serbest bırakılmıştır. Dosyada yapılan ihbarda husumetten kaynaklı yapılan bu doğrultuda ihbardır” dedi. 

O tarihte tutukluydu

Dosyada bulunan silahla ilişkisi kurulan askerin kaçırıldığı tarihte müvekkilinin cezaevinde (4 yıl boyunca siyasi gerekçelerle tutuklu kaldı) bulunduğunu kaydeden Dalar, şunları söyledi: “Yine dosyada bulunan mektup cezaevinden ‘görüldü’ yapılarak suç unsuru olmadığı için müvekkille gelmiştir. 2014 ve 2018 yıları arasında ne müvekkil ne ailesi söz konusu ikamete hiçbir şekilde bulunamamıştır. Söz konusu ikametin de tipine bakıldığında müstakil ev olduğu, duvarlarının alçak olduğu ve herkes tarafından basit bir şekilde girilip tasarruf edebileceği bir yapıdadır. Yine söz konusu sığınak bulunduğu iddia edilen ahır, eklenti şeklinde müvekkilin oturduğu yerden 10-15 metre uzaktadır. Yine müvekkil yakalama ve gözaltı sırasında yoğunca darp, cebir, hakaret ve kötü muameleye maruz kalmıştır. .” 

Fırın ve hayvanları var 

Aramada Gare’deki operasyonda, mağarada öldürülen Uzman çavuş Hüseyin Sarı’nın silahının şüphelinin evinde bulunduğunu iddia eden savcı, 40’a yakın büyükbaş hayvanı bulunan Ercan’ın 30’a yakın örgüt mensubunun bulunduğu Kazancı Mahallesi’nde 50 bin TL değerindeki fırını başkalarının üzerinden ruhsatsız işlettiği, 40’a yakın büyükbaş hayvanının olması ve fırına ortaklık edecek olmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirterek, tutuklanmasını talep etti. 

Bismil Sulh Ceza Hakimliği de aynı gerekçelerle Ercan’ı “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklamasına karar verdi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.