TÜYAP can çekişiyor

Kültür/Sanat Haberleri —

Tüyap Kitap Fuarı

Tüyap Kitap Fuarı

  • Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında  41’nci kez kapılarını açtı. İstanbul’un en uzak ilçelerinden olan Beylikdüzü sınırları içinde açılan, ulaşım zorluğu, artan kitap fiyatları nedeniyle okuyucunun ilgisinin düştüğü fuara TÜYAP’ın fiyat politikası nedeniyle yayıncılar da çekilmek zorunda kalıyor. 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

İstanbul’un en büyük kültürel etkinliği unvanını elinde bulunduran İstanbul Kitap Fuarı son 5 yıldır artık ticari bir kimliğe bürünmüş durumda. Yayıncılar ise bu durumdan rahatsız. Bünyesinde 43 yayınevini bulunduran, bu yıl ilk kez fuara katılan Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOP) yönetim kurulu üyesi İbrahim Horoz, sadece 2 yayınevinin kitap fuarına bağımsız katıldığını, 41 üyelerinin ise fuar maliyetlerinden kaynaklı katılmama kararı aldıklarını söyledi. 

Yayıncılar fuardan çekiliyor

Üyelerinin eserlerini okuyucuları buluşturmak ve dayanışma amacıyla kooperatif olarak kitap fuarına katılma kararı aldıklarını aktaran Horoz, son 5 yıldır fuara katılan yayıncıların kademeli şekilde fuardan çekildiklerini ifade etti. Fuara katılımın düşmesinin iki temel nedeni olduğunu belirten Horoz, “Birincisi fuar maliyetleri çok yüksek. İkincisi de okurun ilgisi azaldı. Eskiden İstanbul Kitap Fuarı’nın haberleri yapıldığından girişteki üst geçidin çökeceği yönünde haber yapılırdı. Şimdi ise herkesin görebileceği gibi ne köprü yıkılıyor ne de sallanıyor. Bu bir yanıyla kitap okurunun zayıfladığının göstergesi” dedi.

Kültürel çoraklaşma

Kitap okurunun zayıflamasının da iki nedeni olduğunu ifade eden Horoz, “Birincisi kitabın insanın dünyasında yer edinebilmesi için zihninin sakin olması lazım. İkinci de cüzdanının sakin olması lazım” diyerek şöyle devam etti: “Kitap maliyetleri çok yüksek ve bu da kitap fiyatlarına yansıyor. O nedenle insanlar kitap almaktan uzak duruyor. İnsanların kafası da rahat değil. 10 Lira’ya ekmek almak için kuyruğa giren birisinin sakin kafayla kitap okuyabilmesi mümkün değil. Bu durum kültürel anlamda çoraklaşmayı getiriyor. Sosyal medya ve TV dizileri insanlara daha cazip geliyor. Bu da kültürel bir yozlaşmaya neden oluyor.” 

Her şey dışarıdan ithal ediliyor

Kitap maliyetlerinin artmasındaki en temel nedenlerden birinin özelleştirme politikaları olduğunun altını çizen Horoz, “Eskiden SEKA satılmadan önce kağıt çok ucuza satılırdı. SEKA satıldıktan sonra kağıdı dışarıdan ithal etmeye başladık. Bırakın kâğıdı kitap basımında kullanılan tüm faktörler dışarıdan ithal ediliyor. Kitap basımında, kağıt ücretinden bandrol ve baskı fiyatına kadar her şeyi peşin ödüyoruz ama kitap satışlarında elde ettiğimiz parayı 5 ay sonra mı alırız, 1 yıl sonra mı alırız bu belli değil. Bu da ciddi bir krize neden oluyor” diye konuştu.