Üç ayda 463 iş cinayeti

İSİG iş cinayetleri raporu

İSİG iş cinayetleri raporu

  • İSİG verilerine göre, Mart'ta 130 işçi, 2023'ün ilk üç ayında ise en az 463 işçi iş cinayetlerine kurban verildi. Bu, günde en az 5 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği anlamına geliyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, iş cinayetleriyle ilgili aylık raporunu açıkladı. Buna göre; Mart'ta 130, 2023'ün  ilk üç ayında en az 463 işçi hayatını kaybetti. Raporda deprem bölgesinde yaşamını yitiren işçilerin bilgisine ulaşılamadığına dikkat çekildi. Hatay İskenderun Devlet Hastanesi binasının yıkılan A blokunun altında 18 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğini aktaran İSİG Meclisi, “Yine depremde yıkılan Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binası’nda da enkaz altında tespit edebildiğimiz kadarıyla 7 sağlık emekçisi hayatını kaybetti” dedi.

Depremde yıkılan Adıyaman Arsemas Hotel’de geçici görevlendirme ya da eğitim için bulunan 32 kimya işçisinin, uygulama ve eğitim gezisi nedeniyle Adıyaman İsias Otel’de bulunan 32 rehber ve Maraş Büyükşehir Belediyesi'nin kulüp binasında kalan 8 güreşçinin de yaşamını yitirdiği belirtildi.

Uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu ve sendikal örgütlenmenin yok denecek düzeyde olduğu motokuryelikte iş cinayetlerinin arttığı belirtildi. Şu ana kadar 18 motokuryenin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

İş cinayetlerinin önemli bir nedeni trafik, servis kazaları oldu. Bu ölümlerin iş cinayeti olarak değil, trafik kazası olarak görüldüğünü belirten İSİG Meclisi, “Oysa TIR, kamyon, otobüs, servis minibüsü, taksi şoförleri uzun çalışma saatlerinde ve neredeyse dönüşümsüz çalışmaktalar. Diğer yandan araçların yeterli bakımı yapılmıyor ve eski araçlar kullanılıyor, yol aydınlatması veya düzenlemelerinde sorunlar var vb. şoför ölümleri bir iş cinayetidir. Yine servislerde birçok işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmektedir” dedi.

SGK iş kazası istatistiklerinde kadın işçi ölümlerinin toplam ölümlerin yüzde 2’si olarak yer aldığını belirten İSİG Meclisi, “Oysa biz kısıtlı olanaklarımızla 2023'ün ilk üç ayında kadın işçi ölüm oranını yüzde 8 olarak tespit ettik. Bu ölümler esas olarak tarımda yoğunlaştığı (sigortasız olduğu) için kayda alınmıyor” ifadelerini kullandı.

Ropar göre; iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin 29’u sendikalı, 434’ü sendikasız. İş cinayetleri, deprem bölgeleri dışında esas olarak sanayileşmiş büyükşehirlerde yoğunlaşıyor. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.