Üç yıl sonra Newroz için dava

  • Osmaniye’de 2018’de düzenlenen Newroz kutlamasında konuşma yapan HDP Milletvekili adayı Müslüm Çağan ile sunucu Erdal Tecik hakkında üç yıl sonra dava açıldı.

HAMDULLAH YAĞIZ KESEN - MA/OSMANİYE

Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte 2018’de düzenlenen Newroz kutlamasına dair başlattığı soruşturmayı tamamladı. Savcılık, o dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) Osmaniye Milletvekili adayı olup Newroz’da konuşma yapan Müslüm Çağan ile sunucu Erdal Tecik hakkında iddianame hazırladı. İddianame, sunulduğu Osmaniye 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 

İddianamede, milletvekili adayı Müslüm Çağan’ın yaptığı konuşma ile ‘örgüt propagandası’ yaptığı ileri sürüldü. Çağan, o konuşmasında şu sözleri sarf etmişti: ”Newroz kutlu olsun yurttaşlar Sizleri halkların kardeşliği adına selamlıyorum, Bugün burada toplanmamızın tek nedeni sadece baharın gelişini kutlama günü değildir. Bizlerin burada toplamamızın en büyük nedeni Demirci Kawa’nın Zalim’e karşı zaferin ve direnişin kutlama günüdür. Hepiniz bu özgürlük ateşini yakmaya hoş geldiniz. Biliyorsunuz o gün Efrîn’e girdiler. Girer girmez bizim ecdadımız Demirci Kawa’nın heykelini yıktılar. Demirci Kawa’nın sadece bir heykelden olduğunu sananlar bazı çapulcu çeteler bilmelidir ki Demirci Kawa’nın yaktığı Newroz ateşi yüzlerce yıldır Orta Doğu’nun dört bir yanında yanıyor. Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesini aydınlatıyor. Aydınlatmaya devam edecektir. Bizlerde Demirci Kawa’nın torunları olarak bu özgürlük ateşini yakmaya devam edeceğiz. Bu ülkeye, Ortadoğu’ya, dünyaya barış, özgürlük, eşitlik kardeşliği getirene kadar hiçbir zaman mücadelemizden yolumuzdan dönmeyeceğiz. Emin olun ki direne direne kazanacağız. Muhakkak kazanacağız. Hiç korkmayın. Korkunuz sadece Allah’a olsun, hiçbir zaman korkmayın...” 

Okuduğu mesaj delil

Çağan’ın bu konuşmasını suç sayan savcının, programda sunuculuk yapan Erdal Tecik’e yönelttiği aynı suçlamanın gerekçesi ise dönemin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Mehmet Arslan’ın gönderdiği kutlama mesajı oldu. Tecik’in içerisinde ‘Kürdistan, Kürdistan halkı, Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan’ ifadeleri geçen mesajı okuyarak ”örgüt propagandası” yaptığı ileri sürüldü.

Tecik ve Çağan yargılanacağı davanın ilk duruşması, 18 Aralık’ta Osmaniye 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.