Ukrayna cephesine Suriye'den takviye

Dünya Haberleri —

Suriye 25. Özel Kuvvetler Tümeni

Suriye 25. Özel Kuvvetler Tümeni

  • Rusya yayınlanan bir kararname ile Ukrayna’da en az bir yıl savaşacak yabancılara vatandaşlık vereceğini açıkladı. SOHR, Suriye’de 25. Özel Kuvvetler Tümeni askerlerinin Ukrayna’ya gidişini duyurdu. 

Suriye’de savaş bölgelerinde insan hakları ihlallerini izleyen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) bir kısım Suriye askerinin Ukrayna’da savaşmak için eğitildiğini duyurdu. SOHR,  Rus kuvvetlerinin, Tuğgeneral Suhail Al-Hassan komutasındaki 25. Özel Kuvvetler Tümeni'nden daha fazla paralı asker yetiştirmek için eğitim yaptıklarını yazdı. 25. Özel Kuvvetler Tümeni’nden askerleri Ukrayna’ya nakledildiği bilgisini veren Gözlemevi sözleşme yapılarak gönderilen askerlerin ne kadar maaş aldıkları hakkında bilgi paylaşmadı. Haberde Tümeninin, Eylül 2022 ortasında Ukrayna’da devam eden savaşta aktif rol aldığına dikkat çeken SOHR, “Rus kuvvetleri, tümen askerlerinin paraşütle iniş eğitimini denetleyecek ardından da bu savaşçıları Hmeymim Hava Üssü’ne nakledecek” diye yazdı. 

9 Suriyeli savaşçı öldü
Suriye Gözlemevi Ukrayna savaşına katılmak için gönderilen Suriyeli asker sayısı için 2000’e yakın derken, 6 Kasım 2023’de yayınladıkları bir raporda, Ukrayna'da geçen Ekim ayı sonu ve Kasım ayı başında Ruslarla savaşan dört Suriyelinin öldürüldüğünü bildirmişti. Buna göre, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşına katılmalarının başlangıcından bu yana Suriyeli savaşçıların ölü sayısı dokuza yükseldi. 

Tugay askerleri cephe hattında
“El-Namr" olarak tanınan Tuğgeneral Suhail Al-Hassan komutasındaki 25. Özel Harekat Tümeni askerlerinin, geçtiğimiz aylarda Suriye'den Hmeymim Hava Üssü aracılığıyla Rusya'ya nakledildikten ve yaptıkları tatbikatlar ardınan Ukrayna'nın doğusunda Rusya'nın elinde bulunan bölgelerdeki askeri operasyonlara katılmaya başladı. Üstelik birçoğu, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonlarının başlamasından önce geçen yıl Rusya'da askeri kurslar gördükten sonra Rusça konuşuyor.

Rusya vatandaşlık verecek
Ukrayna Rusya savaşında taraflar yabancı savaşçıları cephe hattına göndermeye devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yayınladığı bir kararname ile Ukrayna'da savaşan yabancılara vatandaşlık verileceğini bildirdi.
Kararnameye göre, sözleşme imzalayan kişiler, kendileri, eşleri, çocukları ve ebeveynleri için Rus pasaportu alma başvurusunda bulunabilecek. Bu kişilerin orduyla en az bir yıllık sözleşme imzalamaları gerekiyor. Potansiyel yeni vatandaşlar arasında düzenli silahlı kuvvetlerle ya da diğer "askeri oluşumlarla" sözleşme imzalamış olanlar da yer alıyor.
Rusya, eylül 2022'de İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez 300,000 kişiyi daha askere aldı. Geçen yıl yüz binlerce erkeğin profesyonel asker olmak için gönüllü sözleşmeler imzaladığını belirten Kremlin, daha fazla seferberliğe gerek olmadığını savunuyor. ŞAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.