Urfa’da işkenceyle koğuş değişikliği

  • Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara 7 Ekim’de baskın yapan robokop giyimli 80 gardiyan, onlarca tutsağı toplu işkenceden geçirerek, lağım akıntısı olan odalara koydu.

Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan toplu işkence olayından sonra cezaevini ziyaret ederek tutsaklarla görüşen avukat Hidayet Enmek, görevli 3 müdürün de saldırılarda yer aldığını söyledi. Enmek, yaşananları şöyle aktardı: “Müdürler ve onlarca gardiyan müvekkillerimizin bulunduğu koğuşlara gidiyor. Gittiklerinde robokop giyimli, maske takılı ve tanınmayacak durumdalar. Tutuklulara ‘koğuşları terk edin, değiştiriyoruz’ denilmiş. Müvekkillerimiz nedeni sorduğunda ‘Adalet Bakanlığı genelgesi var, bu doğrultuda değiştireceğiz’ denilmiş. Müvekkiller ‘genelgeyi görmek istiyoruz’ demeleri üzerine 3 müdür talimat vererek, tutuklu ve hükümlülere saldırı başlamış. Koğuşlar zorla değiştirilmiş, müvekkillerimizin eşyalarını dahi almasına izin verilmemiş. Saldırıya maruz kalan kişi sayısı yaklaşık 80. Birçok kişi yaralı, revire gitme talepleri kabul edilmemiş.”  

Lağım suları içeri akıyor

Tutsakların işkenceyle götürüldüğü yeni odalara dair edindiği bilgileri aktaran Enmek, “Koğuşlarda camlar kırık, tüm gece soğuk havaya maruz kalıyorlar. Lağım suları içeri akıyor. Musluklar yerinden sökülmüş. Kokudan duralamayacak bir vaziyette. Müvekkillerimiz çöp olarak kullanılan bir odaya götürülmüş. Eski koğuşlarında bulunan eşyaları yoğun ısrarların ardından alınmasına izin verilmiş” diye konuştu. 

Sadece 10’u revire götürüldü

 İşkenceye maruz kalan tutsaklardan sadece 10’unun revire götürüldüğünü belirten Enmek, şu bilgileri paylaştı: “Götürülenler arasında kolu, eli kesik olan, çeşitli bölgelerinden engelli olanlar var. Revire götürülen Abdülkadir Kaya, burnundan darp edilmiş, kanamış. Kendisine bir darp raporu tutulduğu aktarılmış, ancak tutulup tutulmadığı bilinmemekte. Bir diğer darp edilen Muhammed Kaya, boğazından darp edilmiş, boğazında bir yırtılma meydana gelmiş. Mehmet Beşaltı, kasıklarından darp edilmiş. Zeynel Çayır, kolundan engelli bir insan, koğuştan çıkarılırken, iki kolu bükülmüş ve yerinden çıkmış, revire ısrarlar sonucu götürülmüş. Emin Güler’in yüzde 90 engelli raporu var, ancak darp edilmiş. Mehmet Beşir Dal’ın yüzde 45 engelli raporu var, bir eli kesik, ancak darp edilmiş. Revire götürülmeyen Bayram Demirhan’ın vücudunun birçok yerinde morluklar hala duruyor.”  URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.