Urmiye cezaevinde tutsak kadınlar isyanda

Kadın Haberleri —

.

.

  • Rojhilatê Kurdistan’daki Urmiye kentinde İran rejiminin cezaevlerindeki politikalarına isyan eden kadınlar hücrelere atıldı, işkence gördü. Kadınların isyan sürüyor.

Rojhilatê Kurdistan’nın Urmiye kentinde bulunan cezaevinde kadın tutsaklar artan baskı ve işkencelere karşı isyan etti. Üç gündür süren isyanın, cezaevi idaresinin kadın tutsakları çeşitli kursalar zorlamasından kaynaklandığı bildirildi.

Cezaevi idaresinin zorlamalarını ve dayatmalarını kabul etmeyen kadın tutsaklara telefon görüş yasağı getirilirken, havalandırma süresi bir saate düşürüldü. 

Tutsak kadınlardan duyarlılık çağrısı

Kadınların hak kısıtlamalarına tehdit ve kötü muamelenin de eklenmesiyle üç gün önce kadınlar artan baskılara karşı isyan başlattı. Battaniyelerini yakan kadınlar, hücrelere atılarak, işkenceye ve tehditlere maruz kaldığı kaydedildi.

Kadınlar direnişi sürdürürken, aileleri aracılığıyla kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Hak ihlallerinde artış var

Rojhilatê Kurdistan’da İran devletinin hak ihlallerinde büyük artış var. Kürdistan İnsan Hakları Derneği (KMMK), Eylül ayı raporunda özellikle artan infaz, cinayet, intihar, işkence ve gözaltılara dikkat çekti. Rapora göre 3 tutuklu şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti, bir kişi yargısız infaz edildi, 8 kolber katledildi, 49 kişi tutuklandı.  

ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.