Üye devletlerle kimyasalı görüşeceğiz

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avustralya DTKM Eşbaşkanı ve KNK üyesi Heval J. Herki’nin Türk devletinin kimyasal silah saldırılarının araştırılması için Dışişleri Bakanlığı’na yazdığı mektuba yanıt verildi. Mektupta, “28 Kasım- 2 Aralık arasında yapılacak Taraf Devletler Konferansı'nda(CSF), kimyasal hakkında daha fazla bilgi arayacağız” denildi.

Başûrê Kurdistan’da Türk devletinin kullandığı kimyasal ve yasaklı silahlara dair inceleme talepleri Kurdistanlıların yurt dışındaki kurum ve kuruluşlarının da başlıca gündemi. Avustralya’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DTKM) Eşbaşkanı ve KNK üyesi Heval J. Herki ve kurum temsilcileri, siyasi partiler ve temsilcileri ile görüşmelerine devam ediyor. Eşbaşkanı Herki son olarak 19 Ekim’de Dışişleri Bakanlığı’na konu hakkında mektup göndermişti. İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na düzenlediği kimyasal silah saldırılarının araştırılması ve kınanmasının istendiği mektupta, “Hükümet Türkiye’nin kimyasal saldırılarını yakından takip ediyor, ancak bu yeterli değil. Saldırılara sessiz kalan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) karşı hükümetin harekete geçerek, görevini yapması yönünde baskı kurması gerekiyor” denildi.

Kimyasal silah suçtur
Avustralya Dışişleri Bakanlığı’nın Balkanlar ve Doğu Avrupa Direktörü Matt Skelly, 4 Kasım’da mektuba cevap verdi. Avustralya Dışişleri Bakanlığı adına verilen cevapta, “OPCW’nin bu iddiaları incelemekle yükümlü olduğunun farkındayız ve soruşturmayı üstlenmesini destekliyoruz. Dışişleri Bakanlığı, Avustralya'nın kimyasal silahların her yerde ve her koşulda kullanılmasını şiddetle kınadığını temin eder. OPCW, belirli bir ülkenin kimyasal silah kullandığını tespit ederse, o ülkenin hükümetini güçlü bir şekilde kınamaya hazırız. 28 Kasım- 2 Aralık arasında yapılacak Taraf Devletler Konferansı'nda(CSF), Kimyasal Silahlar Sözleşmesi üye devletler ile bir araya gelerek, bu konu hakkında daha fazla bilgi arayacağız” denildi. SYDNEY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.